{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zirojević i Polidori za jačanje saradnje Italije i BiH

F
28.6.2011. u 13:57
0
0
Zirojević i Polidori za jačanje saradnje Italije i BiH
0
Zirojević i Polidori za jačanje saradnje Italije i BiH
Mladen Zirojević (Foto: SRNA)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević sastao se u utorak u Sarajevu s ministricom međunarodne trgovine Republike Italije Catiom Polidori.
Zirojević je istakao dobru saradnju dvije države, ali i potrebu jačanja međusobnih ekonomskih odnosa, naglasivši sve prednosti BiH za investiranje u razne oblasti privrede (energetiku, tekstilnu industriju, turizam, poljoprivredu i dr.).

Istakao je potrebu izgradnje hidroelektrana u srednjem toku rijeke Drine te naglasio sve prednosti zakjučenih bilateralnih ugovora, ali i potrebu za što skorijim zaključenjem sporazuma o ekonomskoj saradnji, koji omogućava neposredne kontakte privrednika kroz rad zajedničkih komiteta, a samim tim otvara mnogo veće mogućnosti za investicije i talijanskih privrednika u BiH.

Polidori je iskazala potrebu za jačanjem ekonomske saradnje dviju država i značaj i volju Republike Italije da pomogne BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Potvrdila je želju italijanske vlade da pomogne BiH u sticanju statusa kandidata za ulazak u EU. Dalje je istakla da je vlada Republike Italije donijela odluku o izdvajanju 15 miliona eura, a radi se o sredstvima koja bi bila iskorištena za ulaganja u BiH.

Polidori je istakla interesovanje italijanske vlade za investiranje u izgradnju hidroenergetskih kapaciteta u srednjem toku rijeke Drine, ali i potrebu italijanskih privrednika za investiranjem u razne industrijske grane, ističući zainteresovanost za investiranjem u oblasti tekstilne industrije.

Ministri su suglasni da svakako treba raditi na jačanju međusobnih veza, kako organa izvršne vlasti, tako i na omogućavanju neposrednih kontakata privrednika koje će sigurno doprinijeti mnogo bržem i jačem povezivanju i ekonomskoj saradnji dviju država, saopćeno je iz kabineta ministra Zirojevića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: