{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zirojević i Polidori za jačanje saradnje Italije i BiH

F
28.6.2011. u 13:57
0
0
Zirojević i Polidori za jačanje saradnje Italije i BiH
0
Zirojević i Polidori za jačanje saradnje Italije i BiH
Mladen Zirojević (Foto: SRNA)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević sastao se u utorak u Sarajevu s ministricom međunarodne trgovine Republike Italije Catiom Polidori.
Zirojević je istakao dobru saradnju dvije države, ali i potrebu jačanja međusobnih ekonomskih odnosa, naglasivši sve prednosti BiH za investiranje u razne oblasti privrede (energetiku, tekstilnu industriju, turizam, poljoprivredu i dr.).

Istakao je potrebu izgradnje hidroelektrana u srednjem toku rijeke Drine te naglasio sve prednosti zakjučenih bilateralnih ugovora, ali i potrebu za što skorijim zaključenjem sporazuma o ekonomskoj saradnji, koji omogućava neposredne kontakte privrednika kroz rad zajedničkih komiteta, a samim tim otvara mnogo veće mogućnosti za investicije i talijanskih privrednika u BiH.

Polidori je iskazala potrebu za jačanjem ekonomske saradnje dviju država i značaj i volju Republike Italije da pomogne BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Potvrdila je želju italijanske vlade da pomogne BiH u sticanju statusa kandidata za ulazak u EU. Dalje je istakla da je vlada Republike Italije donijela odluku o izdvajanju 15 miliona eura, a radi se o sredstvima koja bi bila iskorištena za ulaganja u BiH.

Polidori je istakla interesovanje italijanske vlade za investiranje u izgradnju hidroenergetskih kapaciteta u srednjem toku rijeke Drine, ali i potrebu italijanskih privrednika za investiranjem u razne industrijske grane, ističući zainteresovanost za investiranjem u oblasti tekstilne industrije.

Ministri su suglasni da svakako treba raditi na jačanju međusobnih veza, kako organa izvršne vlasti, tako i na omogućavanju neposrednih kontakata privrednika koje će sigurno doprinijeti mnogo bržem i jačem povezivanju i ekonomskoj saradnji dviju država, saopćeno je iz kabineta ministra Zirojevića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: