Reakcija ministrice
100

Zineta Bogunić: Dječak Emir Đozo nije diskriminisan, škola samo traži opravdanje za izostanke

Piše: M. A.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je Bojan Bajić, nekadašnji predsjednik Naše stranke, izašao u javnost s informacijom da je Emiru Đozi, dječaku s autizmom i učeniku 5. razreda OŠ Mehmedalija Mak Dizdar u Sarajevu direktor navedene škole zabranio ulazak personalnog asistenta na časove zajedno s njim, reagirala je resorna ministrica Zineta Bogunić kategorično navodeći da nije riječ o diskriminaciji.

Također, Bojan Bajić je u svojoj objavi na Facebooku naveo i to kako je porodica Emira Đoze uočila veliku sličnost ovog slučaja sa slučajem autističnog dječaka Slavka Mrševića, kojem je uprava Srednjoškolskog centra Rudo početkom prošle godine zabranila dolazak na nastavu.

Novi slučaj diskriminacije autistične djece: Emir želi u školu sa svojim vršnjacima

"Paralela o ponašanju škole u Rudom i Sarajevu je neprihvatljiva. Dječaku niko iz škole nije zabranio dolazak u školu. Dječak je ocijenjen iz svih predmeta, osim iz onih predmeta na koje nikada ne dolazi na prve časove. U školi je napravljen plan dodatnog ispitivanja za dječaka nakon nastave iz predmeta koje je propustio zbog nedolaska", navela je ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić.

Ona također dodaje da nijedno pravo djeteta nije prekršeno te ističe da škola nema nalaz da je u ovom slučaju dijete autistično.

"Nažalost, ima epilepsiju, ali više godina, prema tetkinim riječima, nije imao napad. Škola samo traži da tetka odvede dijete ljekaru i da dobije opravdanje za izostanke. Čak škola potiče dječaka da dolazi redovno u školu. U rješavanje ovog pitanja uključena je i Socijalna služba Općine Novi Grad. Da bi Bojan Bajić donio sud o školi i reakciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS trebao bi tražiti informacije iz škole i Ministarstva te nadležne socijalne službe", kazala je Bogunić.