BIHAMK
68

Zimski uslovi za vožnju u BiH, snijeg i dalje pada u većem dijelu zemlje

Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Zbog intenzivnih padavina u većem dijelu BiH proglašeni su zimski uslovi za vožnju, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Na dionicama preko planinskih prevoja, za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca. Također, zbog radova na čišćenju kolovoza na planinskim prevojima povremeno dolazi do obustava saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Tarčin-Konjic, Sarajevo-Olovo-Kladanj, Trnovo-Foča, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Šujica-Kupres, i Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać. U sjeverozapadnim krajevima upozoravamo na povremeno jače udare vjetra. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Iz BIHAMK-a mole vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Lončari obustavljen je saobraćaj zbog izgradnje mosta u mjestu Krepšić. Za vrijeme obustave, vozila mogu saobraćati regionalnim putem R-460 Brčko-Cerik, kao i lokalnim putevima i ulicama u naselju.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.