BiH
0

Zimski pohod, čišćenje i sport: Goražde brojnim sadržajima obilježava Dan nezavisnosti

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Dan nezavisnosti BIH u Goraždu se obilježava nizom sadržaja, počev od zimskog planinarskog pohoda na Grebak, sportskih i šahovskih turnira te akcije čišćenja najpoznatijeg goraždanskog izletišta Rorovi. Akciju je organiziralo Udruženje "Zaim Imamović i saborci" a učestvovali su i učenici MSŠ "Enver Pozderović".

Upravo je izletište Rorovi, na brdskom dijelu iznad naselja Površnica, udaljeno dva kilometra od centra grada, simbol otpora Goražda u posljednjem ratu i po tome plijeni pažnju turista. Pored ratnih eksponata, na Rorovima se nalazi spomenik šehidima, braniocima grada, te koliba legendarnog komandanta Armije BiH, rahmetli Zaima Imamovića, šadrvan i klupe namjenjene za odmor i relaksaciju posjetilaca kao i park za djecu. Međutim, boravak u prirodi na Rorovima kvare česti primjeri vandalskog ponašanja ali i nedefinisana nadležnost nad izletištem.

"Nemaran odnos pojedinaca iziskuje uvijek nove akcije čišćenja a u tome nas je podržao i odbor za obilježavanje 1. marta Dana nezavisnosti", ističe Selim Imamović, predsjednik Udruženja "Zaim Imamović i saborci".

Dan nezavisnosti povod je i za historijski sat u osnovnim i srednjim školama na području BPK, uz poštovanje prema braniocima BIH koji su ispisali stranice novije historije. Aktiv nastavnika bosanskog jezika Osnovne škole "Husein efendija Đozo" priredio je i poetsko veče na kojem su učenici govorili stihove posvećene domovini.

Novi objekat Mjesne zajednice

Načelnik općine Goražde Muhamed Ramović svečano je otvorio novi objekat Mjesne zajednice Bogušići a projekat je vrijedan oko 70 hiljada KM.

''Mi smo imali obavezu prema ovim građanima da uradimo novu zgradu i ovo je zaista svečani trenutak jer je zgrada potrebna za okupljanje građana, javne skupove i druge aktivnosti", kazao je Ramović.

U okviru obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH počast svim žrtvama odata je u Općinama Foča i Pale u Federaciji BiH. Općinske i kantonalne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje prvim žrtvama na području Ustikoline u prethodnom ratu kao i na spomen obilježja poginulim braniteljima u Hrenovici i partizansko spomen obilježje u PračI.

Promocije knjiga

U Goraždu je promovisana i knjiga "Mislilac i državnik Alija Izetbegović" autora Fikreta Muslimovića i Selma Cikotića, te knjiga "Pjesme iz Vallarse" Gradimira Gojera o kojoj je govorila Svetlana Broz.

"Poslije divnih promocija u mnogim gradovima regije ja sam se odlučio da ovaj veliki dan za BiH podijelim sa vama, zato što je ovo grad ostavljen od mnogih koji vode državu i zato što je ovo grad heroj", kazao je Gojer.

Centralna svečanost obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti BiH, svečana akademija planirana je sutra u Velikoj Sali Centra za kulturu. Ljubitelji klasične muzike u poslijepodnevnim satima imat će priliku uživati u koncertu Bartolomeja Stankovića, a u 20 sati goraždanskoj publici predstavit će se i Bosansko narodno pozorište iz Zenice.