Nove tenzije
11

Zimski grad u Mostaru zamijenjen Adventom, da li je gradonačelnik Kordić zakinuo i Srbe?

G. Š.
Kako je izgledalo 2019. godine (Foto: R. D./Klix.ba)
Kako je izgledalo 2019. godine (Foto: R. D./Klix.ba)
Organizovanje Adventa i proslave Nove godine u Mostaru je među gradskim vijećnicima izazvalo burne rasprave, jer je manifestacija koja se prije zvala Zimski grad, skraćena i ne obuhvata vrijeme pravoslavnog Božića, te dovedi je u pitanje diskriminacija tog naroda.

Vijećnica Koalicije za Mostar Nataša Jekić je kazala kako je organizacija manifestacije koja se ove godine zove Advent, a ne Zimski grad izazvala pomutnje među građanima, kao i činjenica da će se ove godine održati do 2. a ne 9. januara kao ranijih godina.

Nataša Jekić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nataša Jekić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Moram reći da Zimski grad ima simbolično ime u Mostaru, jer je Grad Mostar po svemu specifičan. Uz dužno poštovanje, Advent je četiri sedmice i Božić koji nakon toga nastupa treba da bude u ovome gradu, to nije diskutabilno, treba da bude doček Nove godine, ali treba i da se nastavi do 9. januara kao što je to i bilo, jer se sa tim pravoslavni živalj koji slavi svoj Božić na neki način osjeća zakinutim. S druge strane plan i program djece i omladine koji se vode po bosanskom planu i programu osjećaju se također zakinuti, zato što je terminologija 'Zimski grad' bila jedna divna definicija za zajedništvo, toleranciju i put ka zajedničkom slavlju svih praznika, koji se u ovome gradu slave. Posebno moram istaći veliku zabrinutost, zato što se pravoslavni Božić na neki način vraćanjem tog datuma na 2.januar zanemario“, kazala je Jekić.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Gradonačelnik Mario Kordić, koji je donio odluku da se ova zimska manifestacija u Mostaru zove službeno Advent, a ne Zimski grad i završava sedam dana ranije nego prethodnih godina tvrdi da on ne želi nikome ništa uskratiti, nego trošiti gradski novac razumno.

"Ja bih najsretniji bio da počnemo 1.12. i završimo nekad krajem prvog mjeseca. Međutim kad je formiran budžet za dočeka Nove godine i svega što se dešava oko Adventa i tim danima u 12. mjesecu, ja sam bio neko ko je 'kresao' budžet i nismo znali šta će biti sa covidom jer imamo prioritetnije stvari. Ideja nije bila nikome ništa uskratiti, bila je ideja da probamo u dvije sedmice praviti jedan festival ljubavi u najširem smislu, druženja i svega. Bit će kućice kao što su uvijek bile, bit će klizalište, koje košta oko 60 hiljada KM, izazov je u ovim teškim vremenima kada ljudi razmišljaju kako sastaviti kraj s krajem i kako preživjeti godinu opravdati trošenje novca na nešto što možda nije prioritet. Što se tiče samog naziva, je li to Advent, Ramazan ili Winterville kako god se ovih godina zvalo, to sam vrlo jasno iskomunicirao. Mi moramo u jednom momentu prestati davati imena specifična za Grad Mostar, jesmo specifičan grad, ali nećemo naprijed ako budemo stalno izmišljali neku srednju liniju. Postoji jedna linija, a to je da poštujemo ono dugo, ono drugačije, a praznike, Ramazan, Vaskrs, Uskrs, Bajram, Božić i sve ostalo dočekamo na način kako to vjerske zajednice dočekuju", kazao je mostarski gradonačelnik.

Ističe da će lično kad budem pozvan i na pravoslavni Božić i na Bajram doći i da je uvijek dolazio .

"Manifestacija će biti u dvije sedmice iz jednog razloga, a to je da bude lijepo, jer ako nešto razvučemo na mjesec i pol dana, jednostavno je procjena tima koji je radio sa mnom, s obzirom na financijska sredstva da će biti mršavo i neće ličiti na ništa, a vjerujete mi osobno, ako bude interes takav da kućice ostanu do sedmog mjeseca tamo, one će ostati“, ustvrdio je Kordić.

Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Vijećnik SDP-a Arman Zalihić kaže kako razumije skraćivanje samog Adventa, ali smatra da je pitanje pravoslavnog Božića trebalo biti riješeno na drugačiji način, kao i ranijih godina.

"Naši sugrađani pravoslavne vjeroispovijesti nisu trebali biti zakinuti za taj dio i mislim da se Advent treba održavati dok ne prođe pravoslavni Božić i da Grad Mostar ne bi ništa izgubio za tih sedam dana, što ne bi bio Advent do 2. nego do 9. januara“, zaključio je Zalihić.