Caritas BiH
0

Zimska pomoć za više od 500 siromašnih porodica

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Caritas BiH osigurao je primarnu zimsku pomoć za više od 500 siromašnih porodica z Bosne i Hercegovine u vrijednosti od 100.000 eura.

Pomoć se sastoji od štednjaka na kruto gorivo, madraca i ogrjevnog drveta, saopćeno je iz Caritasa BiH.

Caritas Biskupske konferencije BiH i biskupijski karitasi Sarajevo, Mostar i Banja Luka, uz finansijsku podršku Caritasa Njemačke (DCV), osigurali su spomenuta sredstva za najugroženije porodice u BiH.

Većinu artikala Caritas će dopremiti direktno u domove korisnika.

Caritas u BiH godišnje brine za oko 4.000 korisnika. Najugroženija populacija, prema podacima te humanitarne organizacije, su stare osobe (više od 65 godina) koje imaju nedovoljna primanja u vidu penzije, a nemali je broj onih koji su bez ikakvih primanja.

Takve osobe često imaju probleme u kretanju te su time osuđene na pomoć drugih. Za njih Caritas već niz godina provodi program kućne njege u oko 20 općina BiH.

Pored njih, veliki je broj ekonomsko siromašnih osoba, većinom nezaposlenih, radno nesposobnih ili osoba s premalim primanjima.

Caritas dnevno pripremi oko 300 toplih obroka u svojim pučkim kuhinjama, osigurava novčanu pomoć za djecu u vidu kumstava, nudi usluge kupanja, podjele hrane ili odjeće za ekonomsko siromašne osobe, a određeni se korisnici uključuju i u programe ekonomskog osnaživanja ili zapošljavanja.

Ta organizacija u svojim dnevnim centrima i stacionarima zaštite i za osobe s posebnim potrebama, pružajući im kako cjelodnevnu njegu tako i specijalističke usluge ili radno osposobljavanje.

Među Caritasovim korisnicima su i žrtve nasilja u porodici, žrtve ratne torture te potencijalne žrtve trgovine ljudima.