{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zimska pomoć za više od 500 siromašnih porodica

F
26.1.2010. u 11:28
0
0
Zimska pomoć za više od 500 siromašnih porodica
0
Zimska pomoć za više od 500 siromašnih porodica
Foto: Arhiv
Caritas BiH osigurao je primarnu zimsku pomoć za više od 500 siromašnih porodica z Bosne i Hercegovine u vrijednosti od 100.000 eura.
Pomoć se sastoji od štednjaka na kruto gorivo, madraca i ogrjevnog drveta, saopćeno je iz Caritasa BiH.

Caritas Biskupske konferencije BiH i biskupijski karitasi Sarajevo, Mostar i Banja Luka, uz finansijsku podršku Caritasa Njemačke (DCV), osigurali su spomenuta sredstva za najugroženije porodice u BiH.

Većinu artikala Caritas će dopremiti direktno u domove korisnika.

Caritas u BiH godišnje brine za oko 4.000 korisnika. Najugroženija populacija, prema podacima te humanitarne organizacije, su stare osobe (više od 65 godina) koje imaju nedovoljna primanja u vidu penzije, a nemali je broj onih koji su bez ikakvih primanja.

Takve osobe često imaju probleme u kretanju te su time osuđene na pomoć drugih. Za njih Caritas već niz godina provodi program kućne njege u oko 20 općina BiH.

Pored njih, veliki je broj ekonomsko siromašnih osoba, većinom nezaposlenih, radno nesposobnih ili osoba s premalim primanjima.

Caritas dnevno pripremi oko 300 toplih obroka u svojim pučkim kuhinjama, osigurava novčanu pomoć za djecu u vidu kumstava, nudi usluge kupanja, podjele hrane ili odjeće za ekonomsko siromašne osobe, a određeni se korisnici uključuju i u programe ekonomskog osnaživanja ili zapošljavanja.

Ta organizacija u svojim dnevnim centrima i stacionarima zaštite i za osobe s posebnim potrebama, pružajući im kako cjelodnevnu njegu tako i specijalističke usluge ili radno osposobljavanje.

Među Caritasovim korisnicima su i žrtve nasilja u porodici, žrtve ratne torture te potencijalne žrtve trgovine ljudima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: