{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zima u Gornjem Vakufu-Uskoplju, jednoj od najstarijih čaršija u BiH

S
14.2.2012. u 19:26
0
39
Zima u Gornjem Vakufu-Uskoplju, jednoj od najstarijih čaršija u BiH
0
Zime u Gornjem Vakufu-Uskoplju su obično oštrije u odnosu na umjerenokontinentalnu klimu na području nizvodno od izvora Vrbasa. I ova zima je, baš kao i mnogim građanima BiH, donijela mnogobrojne probleme. Ipak, zajedničkim radom i upornošću, svi problemi su uspješno riješeni, a do svih okolnih sela put je prohodan.
Smješten u gornjem toku rijeke Vrbas, Gornji Vakuf-Uskoplje je jedna od najstarijih čaršija u našoj zemlji, koju je uvakufilo tadašnje bošnjačko plemstvo.

Ova čaršija u Srednjoj Bosni već četiri stoljeća odolijeva vremenu, ljudima i ratovima, u isto vrijeme njegujući tradiciju i prirodna bogatstva. Zbog svog geografskog položaja, klimatskih karakteristika i prirodnih bogatstava, Gornji Vakuf-Uskoplje je grad izuzetno povoljan za razvoj turizma.

Klima je, zbog veće nadmorske visine, blizine velikih planinskih masiva Vranice i Raduše, a time i većeg provjetravanja, oštrija u odnosu na umjerenokontinentalnu klimu na području nizvodno od izvora Vrbasa.

Planine Vranica i Raduša oduvijek su privlačile planinare, ne samo iz ovih krajeva, nego i iz čitave bivše Jugoslavije. Bogatstvo rijekama i šumama bilo je glavni temelj za razvoj lova i ribolova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: