Prognoza FHMZ-a
191

Zima u BiH će biti toplija u odnosu na prosjek, posebno u januaru

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nadolazeća zima u Bosni i Hercegovini, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, trebala bi biti toplija u odnosu na prosječne temperature zraka.

Posebno toplije u odnosu na prosjek bit će u januaru, objavljeno je danas uz naznaku da je vjerovatnoća ostvarenja prognoze umjerena i kreće se nešto više od 50%.

Nadolazeća zima, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebala bi biti nešto toplija u sjevernim i centralnim predjelima. U odnosu na prošlu zimu na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih vrijednosti.

Iako se prognozira toplije nego što je uobičajeno, očekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosječnih.

Očekivani broj mraznih dana u Bosni tokom ove zime manji je od 55, a na podruĉju južne Hercegovine prognozira se manje od 12 mraznih dana.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve, poručuju iz FHMZ-a.

U sljedeća tri mjeseca ukupna količina padavine bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto niža. Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen, a najviše padavina izgledno je u trećoj dekadi decembra i pred kraj januara.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2018-2019. godine. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina, kao i kraća razdoblja sa većom količinom padavina.