S pozicije na poziciju
14

Zilha Ademaj imenovana za zamjenicu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Bivša ministrica zdravstva Kantona Sarajevo i aktuelna vršiteljica dužnosti direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Zilha Ademaj na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH imenovana je za zamjenicu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

"S jedne pozicije na drugu poziciju", riječi su kojima se na najbolji način može opisati karijerna putanja političara u Bosni i Hercegovini. Tome u prilog ide i današnja odluka Vlade Federacije BiH kojom je Zilha Ademaj imenovana za zamjenicu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Ademaj je u prošlom mandatu obnašala funkciju ministrice zdravstva Kantona Sarajevo, a odmah nakon imenovanja novog saziva Vlade KS i odlaska s ministarske pozicije, izabrana je za zamjenicu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Kada je u martu 2018. godine njeno imenovanje došlo na dnevni red Vlade FBiH, premijer Fadil Novalić prekinuo je sjednicu kako bi spriječio njen izbor.

Ministri iz reda SDA zajedno s Novalićem na toj sjednici zauzeli su stav da ne vide smisao u tome da Vlada FBiH u tehničkom mandatu imenuje Ademaj na poziciju zamjenice direktora s obzirom na to da nije riječ o imenovanju koje ne može biti prolongirano.

Posebno spornim smatrali su činjenicu da će Ademaj, ukoliko bude izabrana za zamjenicu direktorice ZZO FBiH, usred četverogodišnjeg mandata po sili zakona biti penzionisana.

Nakon propalog pokušaja imenovanja Zilha Ademaj nije dugo čekala da bi bila izabrana na novu funkciju. Vlada KS je već u aprilu donijela odluku o smjeni direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS Samira Turkovića (SDA), kao i odluku o imenovanju Zilhe Ademaj za vršiteljicu dužnosti direktora ZZO KS.

Ademaj će u narednih sedam dana morati podnijeti ostavku na poziciju vršiteljice dužnosti direktorice ZZO KS jer bi se u suprotnom slučaju našla u sukobu sa zakonom.

Ministri iz reda SDA u Vladi FBiH u međuvremenu su promijenili mišljenje te odlučili podržati izbor Zilhe Ademaj u Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Za njeno imenovanja glasali su i ministri SDA i ministri HDZ-a BiH, kao i ministri iz reda SBB-a čiji je Ademaj član.

Da su političke stranke, koje će činiti vlast u FBiH i u narednom periodu, postigle dogovor da više ne vrše političke blokade kada je riječ o imenovanju direktora, pokazuje i činjenica da će na današnjoj sjednici napokon biti imenovani i direktori Agencije za državnu službu FBiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a za šta se odavno zalagala SDA.