BiH
4

Žiko Krunić podnio ostavku na mjesto predsjednika Nezavisnog odbora

Klix.ba
Žiko Krunić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Žiko Krunić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Žiko Krunić predsjedavajući Nezavisnog odbora ponudio je ostavku na ovu funkciju. Krunić je svoju ostavku obrazložio "opstrukcijama u istrazi vezanoj za napade na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 11. jula 2015. godine."

U pismenoj ostavci Krunić se pak ne dotiče odluke Komisije za sukob interesa koja je nedavno utvrdila da je Krunić u sukobu interesa obavljajući funkciju izvršnog direktora RITE Ugljevik i istovremeno i funkciju predsjedavajućeg NO, prenosi Patria.

Nadležna komisija Bosne i Hercegovine koja se bavi utvrđivanjem sukoba interesa 7. decembra 2016. godine kaznila je novčano Krunića zbog sukoba interesa te mu je dala rok od 30 dana da otkloni razloge koji su ga doveli do sukoba interesa.

"Utvrđuje se da je Žiko Krunić dok je bio predsjednik Nezavisnog odbora u periodu od 17.3.2014. do 24.12.2015. istovremeno obavljao funkciju direktora mješovitog holdinga Elektroprivrede RS-a matično preduzeće A.D. Trebinje nezavisno preduzeće rudnik i tremoelektrana Ugljevik te da je od 3.2.2016. obavljao funkciju v.d. izvršnog direktora za korporativne poslove, a od 20.5.2016. do danas obavlja funkciju izvršnog direktora", kazao je Jasmin Emrić predsjedavajući Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Kruniću se izriče sankcija obustava isplate dijela neto plaće u iznosu od 30 posto koju ostvaruje kao predsjedavajući NO u trajanju od šest mjeseci.

"Kruniću se ostavlja rok od 30 dana da otkloni razloge koji su ga doveli do sukoba interesa odnosno da podnese ostavku na funkciju izvršnog direktora za korporativne poslove i dokaz o tome dostavi komisiji", dodao je Emrić.

No, Krunić se ipak odlučio podnijeti ostavku u NO.

Ranije je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tražio smjenu Krunića s obzirom na to da je prethodnih godina blokirao smjenu direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zubca.

U aprilu ove godine na sjednici Predstavničkog oma PS BiH raspravljano je i o Izvještaju Privremene zajedničke komisije oba doma PS BiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora koji je uočio niz nepravilnosti u radu NO.

Nezavisni odbor nadležan je za provođenje procedure odabira kandidata i predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, objavljivanje konkursa i razmatranje prijava kandidata, odabir i dostavljanje ministru sigurnosti BiH imena najviše pet kandidata za rukovodioce i imena najviše pet kandidata za zamjenike rukovodilaca policijskih tijela BiH, kao i razmatranje pritužbi na rad rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH.

Ovaj odbor ima devet članova koji se biraju među predstavnicima pravosudnih institucija, penzionisanih policijskih službenika, penzionisanih i aktivnih državnih službenika, te istaknutih stručnjaka iz drugih oblasti javnog života, iz oblasti prava, kriminalističkih nauka i policijskih poslova.

Zakon o Nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine jasno precizira da kandidat za člana Nezavisnog odbora ne može biti član političke stranke. Poznato je da je Krunić blizak SNSD-u.