BiH
0

Zijad Kurtović osuđen na 11 godina zatvora

FENA
Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu oglasio je Zijada Kurtovića krivim za djela ratni zločin protiv civila, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i povredu zakona ili običaja rata te ga osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 godina.

Kurtović je oglašen krivim po svih 11 tačaka optužnice koja ga tereti za kršenje pravila međunarodnog prava u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a na području Donje Drežnice u općini Mostar.

Prema izreci, kriv je za mučenje zatočenih Hrvata civila i ratnih zarobljenika, nanošenje velike patnje i povrede tjelesnog integriteta, sudjelovanje u nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta, nečovječnom postupanju prema zatočenicima i sudjelovanje u nečovječnom postupanju. Kriv je i za primjenu mjera zastrašivanja i terora, prisiljavanje na prinudni rad, u vrijeme oružanog sukoba povredu zakona ili običaja rata namjernim oštećenjem i sudjelovanjem u namjernom oštećenju ustanove namijenjene vjerskim potreba.

Odbijen je prijedlog tužiteljstva da se prema Kurtoviću odredi mjera pritvora, pa je podržano trajanje mjera zabrane od 18. oktobra 2007., koje su danas i proširene obavezom redovnog javljanja u policijsku stanicu.