{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žiivotno djelo Zulfikarpašića neodvojivi dio moderne povijesti i budućnosti BiH

F
23.7.2008. u 14:30
0
6
Žiivotno djelo Zulfikarpašića neodvojivi dio moderne povijesti i budućnosti BiH
0
Žiivotno djelo Zulfikarpašića neodvojivi dio moderne povijesti i budućnosti BiH
U povodu smrti akademika dr. Adil-bega Zulfikarpašića danas je u Sarajevu održana komemorativna sjednica na kojoj je govorio i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Sulejman Tihić.
"Adil-beg Zulfikarpašić uspješno je u svojoj ličnosti spojio porijeklo stare bosanske begovske porodice sa političkim iskustvom istinskog antifašističkog borca liberalno-demokratske orijentacije. Ma gdje da je živio, Adil-beg je stalno bio zaokupljen Bosnom i bosanskom politikom", kazao je Tihić, podsjećajući kako je ideju o Bošnjacima kao nacionalnom identitetu bosanskih i sandžačkih muslimana nosio iz porodične tradicije", navodi se u saopćenju SDA.

"Inače, ova ideja ukorijenjena je u srednjevjekovnoj Bosni i Hercegovini i povijesno-kulturološkim činjenicama o bogumilstvu i bosanskim muslimanima".

Tihić je podsjetio da je tokom političkog djelovanja u emigraciji Zulfikarpašić tu ideju razvio u sistem koji je, nakon dugih osporavanja 1993. godine prihvaćen kao državni stav bošnjačke politike.

"Ideja bošnjaštva kakvu je zastupao i baštinio rahmetli Adil-beg Zulfikarpašić veoma se dobro uklapa u afirmaciju Bosne i Hercegovine - države ravnopravnih naroda i građana - Hrvata, Srba, Bošnjaka i ostalih", istaknuo je Tihić.

Prema njegovim riječima, kruna Adil-begovog višedecenijskog predanog rada je osnivanje Bošnjačkog instituta u Sarajevu 24. maja 2001. godine.

"Time su Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobili jedno impozantno zdanje koje sadrži bogatu biblioteku, galeriju umjetničkih djela, arhiv sa zbirkom rukopisa i specijalnim zbirkama"

Tihić je podsjetio da je bilo i da ima dosta bogatih Bošnjaka, "ali da ne znamo nijednoga u novije vrijeme koji je gotovo cijeli svoj imetak uvakufio, a to je, pored ostalog, Bošnjački institut - Fondacija Adil-beg Zulfikarpašić sa svim vrijednostima koje sadrži".

"Bez imalo pretjerivanja može se kazati da je životno djelo Adil-bega Zlufikarpašića neodvojiv dio moderne povijesti i budućnosti Bosne i Hercegovine", kazao je Tihić, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: