|

'Zgradu Ekonomskog fakulteta vratiti Bogosloviji'

'Zgradu Ekonomskog fakulteta vratiti Bogosloviji'
0
S
SRNA
10.11.2009. u 18:28
34
komentara
0

dijeljenja
'Zgradu Ekonomskog fakulteta vratiti Bogosloviji' Foto: Sarajevo-x.com
OHR smatra da je u ovom trenutku prioritet da se obezbijede nove prostorije Ekonomskom fakultetu u Sarajevu kako bi se, u nedostatku zakona o restituciji BiH, sadašnja zgrada fakulteta mogla vratiti Bogosloviji Srpske pravoslavne crkve /SPC/.
"Zvaničnici Federacije /FBiH/ i Kantona Sarajevo saglasili su se da u budžete za 2010. godinu uvrste početno finansiranje za idejni projekat. U bliskoj budućnosti zvaničnici FBiH i Kantona Sarajevo potpisaće deklaraciju koja će svjedočiti o njihovoj posvećenosti kako bi se ovo pitanje uspješno riješilo. Takođe, potrebno je pronaći rješenje i za zgradu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu", rečeno je Srni u OHR-u.

Predstavnici SPC još nisu dobili tekst deklaracije, koju je sačinio OHR, a na osnovu koje bi trebalo da bude vraćena zgrada Bogoslovije u centru Sarajeva, nakon više od pola vijeka, potvrdio je paroh sarajevski Vanja Jovanović.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio je da bi deklaracija mogla da bude utvrđena već tokom ove sedmice.

Prema njegovim riječima, potpisivanje bi uslijedilo nakon što se o ponuđenom tekstu deklaracije izjasne svi oni koji bi imali obavezu da je i realizuju, a to su premijeri FBiH Mustafa Mujezinović i Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, zatim federalni i kantonalni ministri obrazovanja, te rektor Sarajevskog univerziteta, kao i načelnik opštine Stari grad s obzirom na činjenicu da se zgrada Bogoslovije, koju trenutno koristi sarajevski Ekonomski fakultet, nalazi na području ove lokalne zajednice.

Zgrada Bogoslovskog fakulteta u Sarajevu samo je dio imovine koja je od SPC oteta u procesu komunističke nacionalizacije na području Sarajeva, a čija vrijednost, prema nekim procjenama, prevazilazi stotine miliona maraka.

Osim Bogoslovije, grunt Srpske pravoslavne crkve je i sarajevska dvorana "Zetra" koja je napravljena na pravoslavnom groblju, zatim zgrade parlamenta i Savjeta ministara BiH na Marindvoru koje su, takođe, na srpskoj zemlji, kao i stambena zgrada sa pedesetak stanova u srcu Baščaršije.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...