Ruglo u centru
17

Zgrada Sodaso u Tuzli opasnost za građane, adaptacije ni na vidiku

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Spaljena zgrada Sodaso u Tuzli, koja od 2014. godine predstavlja opasnost za sve prolaznike, još neće biti adaptirana.

Nekadašnje sjedište Vlade Tuzlanskog kantona (TK) spaljeno je za vrijeme masovnih demonstracija u februaru 2014. godine, a s obzirom na to da Federalna vlada još uvijek nije završila proces knjiženja zgrade u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Tuzli, kako nam je potvrđeno, obnova će pričekati.

Petnaestogodišnji sudski spor vezan za utvrđivanje vlasništva nad zgradom Sodaso, po osnovu tužbe Fabrike soli Solana, završen je prošle godine te je utvrđeno da ovaj objekt pripada Vladi Federacije BiH i Rudniku soli u Tuzli.

Iz Vlade TK za Klix.ba je danas potvrđena informacija da Federalna vlada još uvijek nije završila postupak knjiženja objekta u Općinskom sudu u Tuzli te da uslovi za njenu obnovu zasad ne postoje.

Nakon što spomenuti postupak bude završen, federalna vlada bi kantonalnoj vladi ovaj objekt trebala ustupiti na dugogodišnje korištenje i tek tada bi se stvorili uslovi za njegovu rekonstrukciju.

Grube procjene kazuju da je za adaptaciju zgrade potrebno blizu četiri miliona KM, a nakon završetka radova postoji mogućnost da se Vlada TK ponovo useli u objekt u kojem je bila do februara 2014. godine.

Parking prostor na platou ove zgrade je i dalje u funkciji, a građani koji svakodnevno prolaze pored zapaljenog objekta strahuju od mogućeg padanja ostataka stakla na prozorima, ali i klima uređaja koji se nalaze na vanjskim zidovima.

Problem je prepoznala i Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzle koja je 16. maja ove godine naredila hitnu sanaciju u roku od sedam dana.

Sanacija podrazumijeva uklanjanje klima uređaja koji se nalaze s vanjske strane objekta, polomljenih stakala na prozorima, roletni i kablova te postavljanje zaštitne mreže na prizemlju objekta.

Rješenje gradske službe za inspekcijske poslove Vlada TK nije ispoštovala u u propisanom roku, već je na njega uložena žalba.

Također, Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa 22. maja je uputio zahtjev u kojem je zatraženo produženje roka za mjesec dana, što je tuzlanska inspekcija prihvatila.

Nakon provođenja postupka javne nabavke usluga čišćenja zgrade Sodaso, ponovo se oglasila kantonalna inspekcija čiji je nalaz pokazao da je pored čišćenja potrebno izvršiti i detaljnije radove na zaštiti objekta.

Tačan datum početka radova na čišćenju objekta zasad nije poznat, a građanima se peporučuje da obrate pažnju prilikom prolaska pored zgrade Sodaso.