Nakon sudskog spora
6

Zgrada SodaSo, koja je zapaljena na masovnim protestima, konačno u vlasništvu Vlade u Tuzli

A. K.
Zgrada SodaSo u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada SodaSo u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon 15-godišnjeg sudskog spora zgrada SodaSo u Tuzli, koja je zapaljena u masovnim demonstracijama 2014. godine, u cijelosti je uknjižena na Tuzlanski kanton, odnosno Kantonalnu vladu, saznaje Klix.ba.

Sada bi prirodan slijed bila njena obnova, međutim nije poznato kada će prvi radovi početi, jer sredstva za ovu namjenu još nisu osigurana.

Borba za dijelove zgrade SodaSo u Tuzli trajala je deceniju i po, a u sudskom sporu su se nalazili Vlada Tuzlanskog kantona, Fabrika soli Solana i tuzlanski Rudnik soli.

Jednu trećinu imovine Kantonalna vlada na sebe je ranije uspjela uknjižiti, međutim sporne su bile dvije trećine objekta. U tom sporu su se nalazili Vlada Tuzlanskog kantona i Fabrika soli Solana, a nakon osmogodišnjih previranja Općinski sud u Tuzli donio je odluku o uknjiženju imovine.

Zgrada SodaSo u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada SodaSo u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)

Pojašnjenja radi, u zgradi SodaSo nekada je bio smješten istoimeni holding koji se nalazio na federalnoj listi preduzeća za privatizaciju, a tuzlanska Solana je tražila da se utvrdi da su oni suvlasnici zgrade u omjeru dvije trećine.

Kantonalni sud u Tuzli je poslije 15-godišnjeg sudskog postupka odbio tužbu i Solani onemogućio da se uknjiži u vlasništvo dvije trećine zgrade. Kako je navedeno u tadašnjem obrazloženju, ovaj objekt nije ušao u početni bilans prilikom privatizacije Fabrike soli Tuzla, a sadašnja Solana nije pravni sljedbenik nekadašnje fabrike te samim tim nema ni dvije trećine imovine.

Još 2015. godine Vlada Tuzlanskog kantona uputila je zahtjev za uknjiženje dvije trećine imovine, međutim on je od Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Tuzli odbijen zbog činjenice da nije utvrđeno kome ide u vlasništvo imovina koja nije privatizovana - Federaciji, Kantonu ili Općini.

Vlada se žalila na takvu odluku Kantonalnom sudu u Tuzli te je predmet ponovo vraćen Općinskom sudu u ovom gradu na razmatranje. Ova pravosudna institucija svoju raniju odluku je promijenila nakon detaljne analize, a samim tim i omogućila uknjiženje dvije trećine zgrade na Vladu Tuzlanskog kantona.

"Mi smo konačno dobili rješenje Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Tuzli koji je izdat na osnovu odluke Vlade TK iz 2015. i kojim je dozvoljena uknjižba prava vlasništva na parceli površine 393 metra kvadratna u korist Tuzlanskog kantona. Jedna trećina zgrade je već uknjižena na Tuzlanski kanton, a s ove dvije trećine sada je cjelokupna zgrada uknjižena na ovaj kanton", kazala je za Klix.ba Zdenka Marijanović, pomoćnica sekretara u Uredu za zajedničke poslove TK i trenutna rukovoditeljica po ovlaštenju Kantonalne vlade.

Zdenka Marijanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Zdenka Marijanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Nakon masovnih demonstracija 2014. godine u kojima je zapaljena zgrada SodaSo sjedište većine kantonalnih organa nalazi se u prostorijama pod zakupom za koje se na godišnjem nivou izdvajaju znatna finansijska sredstva.

Zbog te činjenice Ured za zajedničke poslove TK Kantonalnoj vladi je uputio prijedlog za sagledavanje mogućnosti rekonstrukcije i adaptacije zgrade SodaSo.

"Naš ured se trenutno nalazi u zgradi koja je pod zakupom, a ona je u lošem stanju. Ovdje je potrebno uraditi mnogo stvari, ali s obzirom na to da smo ovdje pod zakupom, to je neizvodivo. Rekonstrukcija zgrade SodaSo bila bi izuzetno značajna, a sada je potrebno ispitati u kakvom se stanju ona nalazi i šta je sve potrebno uraditi kako bi se ona vratila u prvobitno stanje. Za tu namjenu pretpostavljamo da je potreban veći iznos finansijskih sredstava koja nisu planirana u budžetu kantona za 2020. godinu, međutim vidjet ćemo da li bi se to moglo ostvariti kroz rebalans", istaknula je Marijanović.

Grube procjene rekonstrukcije zgrade SodaSo ranije su izvršene, a one su govorile da bi za ovu namjenu trebalo izdvojiti okvirno četiri miliona konvertibilnih maraka.