Energijski audit
11

Zgrada Općine Novo Sarajevo energetski efikasna, pripada razredu A+

I. P.
Na osnovu energijskog pregleda zgrade u septembru ove godine, kao i detaljne analize trenutnog stanja toplotnih karakteristika omotača objekta Općine, te tehničkih sistema, a u skladu sa važećom regulativom, zgrada Općine Novo Sarajevo pripada najpovoljnijem energijskom razredu A+. Detaljni energijski audit izvršila je firma nLogic d.o.o. Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo je u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i UNDP BiH kroz projekat "Zeleni ekonomski razvoj" realizirala projekat povećanja energijske efikasnosti zgrade Općine Novo Sarajevo.

Radovi su podrazumijevali postavljanje na kompletnom objektu termo fasade debljine 10 cm sa završnim slojevima, zamjenu na kompletnom objektu stare fasadne stolarije novom PVC petokomornom stolarijom, a urađena je i sanacija kotlovnice u zgradi, saopćeno je iz općine.

Implementacijom mjera energijske efikasnosti u zgradi Općine Novo Sarajevo postigao se rezultat smanjenja energijskih potreba zagrijavanja ili hlađenja, a znatno je smanjena i emisija CO2.

"Općina Novo Sarajevo posljednjih godina ulaže znatna sredstva za realizaciju projekata povećanja energetske efikasnosti objekata na području Općine, pa je u prethodnom periodu izvršena energijska sanacija pet objekata novosarajevskih osnovnih škola Hrasno, Malta, Kovačići, Čengić Vila I i Velešićki heroji, te dvije srednje škole, Elektrotehničke škole za energetiku i Željezničkog školskog centra. U saradnji sa resornim Ministarstvom i upraviteljem izvršena je i energijska sanacija objekta kolektivnog stanovanja u ulici Trg heroja 32", navodi se u saopćenju.

Početkom septembra ove godine potpisan je i Sporazum između Općine Novo Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Grada Sarajevo i Kantonalnog stambenog fonda o realizaciji "Modela poboljšanja energijske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika" Općina Novo Sarajevo za individualne objekte u 2020. godini. Ovim projektom planirana je sanacija 15 individualnih objekata na području Općine Novo Sarajevo. Inicijativu za transparentan i sveobuhvatan model poboljšanja energetske efikasnosti za stambene objekte na području Kantona Sarajevo pokrenuli su Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA).

"Budući da je poboljšanje efikasnosti potrošnje energije jedan od najvažnijih stubova moderne energetske politike, te ključan je i ekonomski najefektivniji mehanizam za postizanje ciljeva održivog razvoja energetskog sektora, Općina Novo Sarajevo i u narednom periodu planira nastavak provođenja aktivnosti na energijskoj sanaciji objekata na području ove lokalne zajednice", zaključuje se iz Novog Sarajeva.