"Zgrada Bogoslovije treba biti vraćena SPC"

F
FENA
1.12.2009. u 20:30
0
17
"Zgrada Bogoslovije treba biti vraćena SPC"
0
"Zgrada Bogoslovije treba biti vraćena SPC" Foto: Arhiv
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj je u utorak, 1. decembra, primio u svojoj rezidenciji otpravnika poslova u Ambasadi SAD-a u BiH Jonathana Mura.
Vladika Nikolaj i Jonathan Mur su razgovarali o vraćanju imovine SPC, posebno zgrade Bogoslovije.

Mur je iznio mišljenje da je u interesu svih građana Sarajeva da SPC bude vraćena zgrada Bogoslovije u kojoj je trenutno smješten Ekonomski fakultet.

U dijelu razgovora o trenutnoj situaciji u BiH Jonathan Mur je istakao da SAD u BiH djeluju u interesu svih naroda i građana, te obavijestio mitropolita Nikolaja da Ambasada SAD-a u BiH posebno prati napade na crkvene i vjerske objekte u BiH, pa i SPC.

Vladika Nikolaj upoznao je uvaženog gosta sa istorijatom i radom Mitropolije dabrobosanske, posebno ukazavši na teške posljedice koje je prouzrokovao posljednji rat u BiH, zbog kojeg je njene prostore napustilo više od 280.000 pravoslavnih vjernika.

Kako je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske saopćeno, mitropolit dabrobosanski Nikolaj je Jonathana Mura, dobrog poznavaoca djelovanja SPC u SAD, upoznao sa svojom nedavnom posjetom SAD-u.

Jonathan Mur je izrazio saučešće povodom upokojenja patrijarha srpskog Pavla, naglasivši da su Srpska pravoslavna crkva (SPC) i srpski narod izgubili velikog čovjeka i duhovnika.


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: