BiH
0

ŽGP obilježava 60 godina postojanja i rada

FENA
U okviru obilježavanja 60 godina postojanja i rada Građevinskog preduzeća ŽGP u Privrednoj komori Kantona Sarajevo danas je održano svečano predstavljanje ovog preduzeća.

GPŽGP, podsjetio je direktor Šahzudin Jahjaefendić, nastao je 1947. godine kada je počela izgradnja omladinske pruge Šamac –Sarajevo. U bivšoj državi radili su na najtežim dionicama, na pruzi Sarajevo –Ploče, Doboj – Banja Luka, kninskoj i pruzi Beograd – Bar, a danas su prisutni na autoputu na sve tri dionice koje su sastavni dio koridora V-C.

U poslijeratnoim periodu ŽGP je bio angažovan na popravkama i rekonstrukciji porušenih mostova širom BiH od kojih je Jahjaefendić posebno izdvojio tri velika mosta preko Save - Orašje, Bosanski Brod, Bosanski Šamac.

Preduzeće danas posluje kao dioničarsko društvo i redovno izmiruje svoje obaveze prema radnicima, državi i društvu, dodao je Jahjaefendić.

Privatizacija je uspješno riješena javnim upisom dionica. Odziv je tada bio veliki, kazao je Jahjaefendić, tako da je tri puta više upisano dionica u odnosu na početni kapital.

-Očekujući veće investicije na koridoru V-C trenutno izvodimo radove u Crnoj Gori, na objektima zapadnog ulaza u Sarajevo, na autoputu, mostu u Srednjem, Poslovno-sportskom centru Kamberović polje u Zenici, Gradskoj areni Zenica..., kazao je Jahjaefendić.

Pred ugovoranjem su mosta u Visokom, a ranije su ugovorili sanaciju klizišta u Trčivodama u Sarajevu.

-Nadamo se da ćemo na četvrtoj dionici autoputa do Kaknja, čija se licitacija održava danas, dobiti nove poslove - istakao je direktor ŽGP-a.

ŽGP zapošljava 500 radnika, raspolaže savremenom mehanizacijom naročito za izgradnju mostova. Nosioci su ISO standarda 9001 i niza priznanja od investitora.

-Siguurno je da bi razumijevanje državne i društvene zajednice općenito za privredu, a pogotovo za građevinarstvo moralo biti bolje – kazao je Jahjaefendić dodajući da očekuju da pod normalnim uvjetima i cijenama, a ne dampinškim, domaća referensna operativa ima stalno posla, kako bi realno mogli planirati budući razvoj.

Predsjednik PKKS Kemal Grebo istakao je ulogu ŽGP-a u obnovi komorskog sistema. ŽGP je kroz rad u različitim tijelima dao doprinos stvaranju povoljnijeg ambijenta za oblast građevinsrtva i privrede u cjelini, kazao je Grebo.