{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ŽFBiH : Potpisani ugovori o finansiranju održavanja željezničke infrastrukture

F
18.1.2008. u 12:58
0
1
ŽFBiH : Potpisani ugovori o finansiranju održavanja željezničke infrastrukture
0
ŽFBiH : Potpisani ugovori o finansiranju održavanja željezničke infrastrukture
Ministar prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH Nail Šećkanović i generalni direktor Željeznica FBiH (ŽFBiH) Narcis Džumhur danas su u Sarajevu potpisali ugovore o finansiranju održavanja željezničke infrastrukture i o sufinansiranju željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja, saopćeno je iz Željeznica Federacije BiH.
Naime, Parlament Federacije je utvrdio budžet Federacije BiH za 2008. godinu kojim je, u okviru Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u tekućim grantovima "Subvencije javnim preduzećima -Transfer željeznicama FBiH“, odobren transfer u iznosu od 29.000.000 KM u 2008. godini (mjesečno 2.416.666 KM).

U ovaj iznos, Federacija je na osnovu plana poslovanja u skladu s budžetskim projekcijama i uz saglasnost sa suosnivačem Vladom RS-a uključila i finansiranje BHŽJK u 2008. godini u iznosu od 600.000 KM (mjesečno 50.000 KM)

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je na osnovu odluke Vlade Federacije o prihvatanju ugovora o održavanju željezničke infrastrukture i o sufinansiranju željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja zaključilo o tome ugovore s JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za 2008. godinu, u kojem Federalno ministarstvo prometa i komunikacija unijelo slijedeću distribuciju preostalih sredstava transfera budžeta Federacije za željeznice - finansiranje troškova održavanja željezničke infrastrukture 25.900.000 KM, te sufinansiranje javnog putničkog servisa i kombinovanog saobraćaja 2.500.000 KM.

Ugovorom o finansiranju održavanja željezničke infrastrukture uređuju se međusobni odnosi u održavanju i finansiranju željezničke infrastrukture, uključujući nabavku opreme i materijala, održavanje građevinskih kapaciteta, mehanizovano održavanje pruge, održavanje elektrokapaciteta, informaciono-komunikacijske tehnologije, te organizaciju i sigurnost prometa.

Ugovorom o sufinansiranju obavljanja usluga željezničkog putničkog saobraćaja uređuju se međusobni odnosi o sufinansiranju obavljanja usluga putničkog saobraćaja ŽFBiH u 2008. godini, a koji je sastavni dio Plana poslovanja federalnih Željeznica za ovu godinu, odobrenog od Parlamenta Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: