BiH
0

ŽFBiH: Od aprila noćni brzi voz Sarajevo–Zagreb

FENA
Izvršni direktor za poslove operacija Željeznica Federacije BiH Smajo Salketić izjavio je da će prijevoz noćnim brzim vozom na relaciji Sarajevo -Zagreb biti uspostavljen 6. aprila.

-Na posljednjoj evropskoj konferenciji za putnički saobraćaj naši predstavnici dogovorili su pokretanje brzog noćnog voza Sarajevo-Zagreb i obratno, kazao je Salketić novinarima podsjećajući da dnevni voz ide iz Ploča.

Ni ove godine nema direktnog međunarodnog putničkog voza Sarajevo –Beograd, ali će putnici koji noću putuju iz Sarajeva za Zagreb moći s presjedanjem u Doboju koristiti noćni brzi voz za Beograd koji ide iz Banje Luke.

Što se tiče prijevozničkih kapaciteta, Salketić kaže da imaju 35 putničkih vagona, od čega 15 visokog komfora, prilagođenih za velike brzine. Pokretanjem ovog voza do dvanaestog mjeseca, logistički, s vagonima, djelomično će pomoći Hrvatske željeznice, a bit će raspisan i tender za desetak vagona kojima će se dopuniti usluga (kušet i restoran vagoni).

-Imamo takve vagone, ali nisu u dobrom stanju i namjeravamo ih popraviti da bismo popunili prazninu do dolaska talgo vozova velikih brzina (2010.), kazao je Salketić.

Željeznice FBiH u prošloj godini nisu ostvarile planirani obim prijevoza tereta koji je bio na nivou prethodne godine od 6,6 miliona tona robe. U ovoj godini planiraju povećanje od oko 15 posto i prijevoz 7,6 miliona tona.

-Uvjeren sam da ćemo ispuniti taj plan, a naša ciljana godina je 2010. kada bi prijevoz trebao biti oko 15 miliona tona robe – kazao je Salketić.