Prati se broj zaraženih
347

Zetra i Arhitektonski fakultet su moguće improvizirane bolnice u Sarajevu

A. B.
S obzirom na to da se i u BiH širi zaraza koronavirusom poduzimaju se mnoge mjere kako bi se efikasnije odgovorilo na trenutnu situaciju. Iz Federalne uprave civilne zaštite su naveli kako rade na pregledanju mnogih objekata u Sarajevu koji bi mogli poslužiti kao improvizovana bolnica ukoliko poraste broj oboljelih.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su nam rekli da se već posljednjih nekoliko dana razmatraju opcije da se objekti poput Arhitektonskog fakulteta, Zetre, Studentske poliklinike, hotela, kao i sportskih dvorana stave u funkciju bolnica kako bi se rasteretile zdravstvene ustanove ukoliko dođe do toga da broj oboljelih od koronavirusa u BiH poraste.

"Mnoge mogućnosti su razmatrane i to su ustvari aktivnosti koje Federalna uprava civilne zaštite radi već prethodnih nekoliko dana. Neke od tih objekata smo već provjerili i ono što je najbitnije trudimo se da odaberemo one u koje najmanje moramo ulagati, a čija je infrastruktura zapravo najpogodnija za ove potrebe koje nama trebaju", naglasili su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Trenutno situacija u BiH nije alarmantna kada je riječ o broju zaraženih u BiH, ali kako su naveli iz FUCZ-a, bitno je da se na vrijeme počne sa određenim mjerama kako ne bi bili nespremni.

"Ove aktivnosti koje poduzimamo u vezi sa osposobljavanjem objekata u bolnice nije neka nova praksa, to rade i druge zemlje, ali evo mi pratimo situaciju i želimo na vrijeme reagovati kako bi se svima kojima je potrebno pružila pomoć. U slučaju da nažalost broj zaraženih bude sve veći onda ćemo naravno sva slobodna mjesta upotrijebiti za te svrhe", poručili su iz FUCZ-a.