Sastanak u OHR-u
0

Žestok sukob Tihića i Dodika

A. Panjeta
Foto: A.Panjeta
Foto: A.Panjeta
Na današnjem sastanku predstavnika pet vodećih stranaka u BiH sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom došlo je do žestoke rasprave između predsjednika SDA i SNSD-a Sulejmana Tihića i Milorada Dodika.
  • Nakon današnjeg sastanka, definitivno ne želim razgovarati sa Dodikom bez nekoga poput Inzka kao svjedoka, i ukoliko sastanak neće biti sniman. Dodik svaki put jedno potpiše, a onda u javnosti govori potpuno druge stvari, izmišlja i izokreće stvari koje je potpisao kako bi se opravdao pred svojim glasačima. Ne slušajte šta govore ni Tihić ni Dodik, gledajte šta je potpisano - kazao je Tihić nakon još jednog, moglo bi se reći neuspješnog sastanka proširene 'Prudske trojke' kojem su ovaj put prisustvovali i predsjednik HDZ 1990 Božo ljubić i predstavnik Stranke za BiH Safet Halilović. Dodik nije komentirao žestoku raspravu, a na pitanje o budućnosti prudskog procesa kazao je samo: Pitajte Tihića.

  • Mogu reći da je prudski proces zapao u jednu veliku krizu zbog govora mržnje Milorada Dodika - kazao je Tihić, dok je Halilović govoreći o procesu pregovora o ustavnim reformama koji su vodili predsjednici HDZ, SDA i SNSD-a kazao da je za njega prudski proces iluzija. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je zbog drugih obaveza ranije napustio sastanak, nije konkretno govorio o prudskom procesu, ali je kazao kako je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer kazao da bez ustavnih reformi BiH ne može ni u NATO ni u EU.

Ono oko čega su se predstavnici svih pet stranaka usaglasili jeste da trebaju aktivirati sve mehanizme i preko svojih predstavnika u Parlamentu BiH učiniti sve kako bi se ispunili uvjeti potrebni za liberalizaciju viznog režima za građane BiH. Tihić je ponovio kako je uvjeren da BiH od oktobra može biti na 'bijeloj' Schengen listi, dok je Ljubić, koji je jedini bio optimističan nakon današnjeg sastanka, kazao kako smatra da će se BiH na toj listi naći 1. januara 2010. Visoki predstavnik Inzko pak kaže kako će BiH tek sredinom sljedeće godine na 'bijelu' listu.

  • Činjenica da je Evropska komisija preporučila ukidanje viznog režima građanima Crne Gore, Srbije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, samo je potcrtala hitnu potrebu konstruktivnog angažovanja političkih lidera BiH i pronalaženja rješenja za preostala pitanja iz mape puta. Ukoliko se vlasti BiH posvete rješavanju ovih pitanja, moguće je da BiH sustigne svoje susjede, već sredinom iduće godine – izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Kad je riječ o tome ko je 'zaslužan' za činjenicu da BiH još neko vrijeme neće imati vizne olakšice, Tihić je kazao kako svi snose dio odgovornosti, dok je Dodik kazao kako nije korektno da se za sve optužuju Srbi u BiH jer je 'interes svih da BiH dobije vizne olakšice'.

  • Više Bošnjaka ima pasoš Hrvatske nego Srba koji imaju pasoš Srbije - prokomentirao je Dodik.

Sljedeći sastanak trebao bi biti održan u drugoj polovini avgusta.