Sastanak u Butmiru
0

Žestok sukob SAD-a i Evrope zbog Albright?

SRNA
Usaglašeni prijedlog EU i SAD, koji je trebalo da bude prezentovan političkim liderima u BiH na sastanku u Butmiru, "na svoju ruku" dopunila je bivši američki državni sekretar Madeleine Albright zbog čega je došlo do žestokog sukoba Amerikanaca i Evropljana, pišu njemačko izdanje "Vesti"

Pozivajući se na evropske diplomatske izvore, list navodi da je uoči sastanka izbila žestoka svađa između Amerikanaca i Evropljana zbog toga što su Amerikanci dopunili prijedlog "na svoju ruku", te da je 10 dana koje je dato domaćim liderima da, uz asistenciju američkog i evropskog tima koji su ostali u BiH postignu dogovor, u stvari vrijeme za koje će Washington i Brisel ponovo pokušati da usaglase svoje stavove.

Izvor lista tvrdi da je, prema prvobitnom dogovoru Brisela i Washingtona, predviđeno ujedinjenje Sarajeva sa Istočnim Sarajevom, da bi cijelim gradom u početku upravljala neka vrsta "lake" administracije, s tendencijom jače integracije grada, a da bi Mostar bio glavni grad Federacije BiH.

Prema tom dogovoru, prijedlog za reformu Ustava trebalo da bude nešto redukovani "aprilski paket", koji je predviđao uvođenje institucije predsjednika BiH, dvostruko veći broj poslanika i delegata u parlamentu BiH, dva nova ministarstva u Savjetu ministara i njegovu transformaciju u Vladu.

Izvor lista navodi da je, međutim, zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg u Sarajevo donio i dopunu pisanu rukom Madeleine Albright.

Učesnici sastanka potvrdili su listu da je Steinberg na večeri uoči sastanka otvorio priču o entitetskom glasanju, ali da švedski ministar inostranih poslova Carl Bildt uopšte nije prisustvovao tom dijelu razgovora, već da se pojavio tek deset minuta pred kraj sastanka. 

List saznaje da je Bilt od 19.00 do 21.40 sati dan pred sastanak u Butmiru bio na telefonskoj liniji sa Briselom, tražeći izlaz iz situacije koju su zakomplikovali Amerikanci svojim novim prijedlogom.
"Međutim, Brisel je ostao kategoričan da se liderima može predočiti samo ono što je prethodno usaglašeno", tvrdi sagovornik iz evropskog diplomatskog kora

Podsjećajući da je na proslavi 50. godišnjice Marshalovog plana, dvije godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Albright izjavila da je "poštovanje Dejtona samo faza, a stvaranje unitarne i jedinstvene države BiH trajni cilj američke spoljne politike".