BiH
0

"ZEPS 2006": Metalski sektor pokretač bh privrede

FENA
Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić danas je u Zenici otvorio 3. međunarodni sajam metala "ZEPS Interemetal 2006" na kojem će do 19. maja učestvovati 153 preduzeća iz 13 država: BiH, Austrije, Belgije, Republike Češke, Njemačke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Holandije, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Švajcarske i SAD-a.

"Zadovoljstvo je vidjeti kako konkretan rad, uložen u realizaciju ideje koja znači očuvanje tradicije i prepoznatljivosti Zenice kao grada metala i metalaca daju plodove. ZEPS Intermetal kao međunarodni sajam metala daje svoj pečat i sliku BiH kao države koja hvata korak sa svijetom u proizvodnji čelika, željeza, rude, obojenoj metalurgiji i finalnoj obradi metala. Preduzeća iz svih sektora bilježe kontinuirani napredak jer mi smo država koja u ovoj oblasti ima dugu traciju, resurse i obrazovane kadrove. Vlada FBiH daje podršku ovakvim projektima jer oni integriraju bh. tržište i doprinose integracionim procesima u regionu na putu ka jedinstvenoj Evropi", prilikom otvaranja sajma, rekao je premijer Hadžipašić.

Sajam "ZEPS Intermetal" prema riječima premijera Hadžipašića i potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Petra Milanovića, nezaobilazno je mjesto godišnjeg okupljanja metalaca, o čemu svjedoče i četiri kolektivne izložbe i brojni stručni skupovi koji će biti prezentirani tokom tog sajma.

"Reformske promjene u prošloj godini, a posebno uvođenje PDV-a već daju pozitivne efekte u ovoj godini. Oni se ogledaju kroz visoki rast izvoza u prva četiri mjeseca ove godine, od 40,8 posto, odnosno 1.550.000.000 KM, uz održavanje uvoza na nivou u prošloj godini od 2.911.000.000 KM. Metalski kompleks je pokretač povoljnih ekonomskih pokazatelja u BiH", na otvaranju zeničkog sajma izjavio je Petar Milanović, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Tokom svečanog otvaranja sajma "ZEPS Intermetal 2006" čija sajamska površina na Kamberovića polju iznosi oko 10.000 metara kvadratnih, brojnim gostima i izlagačima obratio se i Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica.