Rezultati ankete
41

Žepče kao ekonomsko čudo, a svaki četvrti stanovnik se izjasnio kao socijalno ugrožen

Piše: E. M.
Sa sastanka načelnika Općine Žepče s privrednicima (Foto: Općina Žepče)
Sa sastanka načelnika Općine Žepče s privrednicima (Foto: Općina Žepče)
Općina Žepče krajem prošle godine sprovela je anketu o tome koliko su građani zadovoljni javnim uslugama. Istraživanja su pokazala da se svaki četvrti ispitanik osjeća socijalnom kategorijom stanovništva, iako vlast u ovoj općini ističe da Žepče bilježi ekonomski rast što se odražava i na način života.

Ovo je naglasio i vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Žepča Elvis Botić, dodajući da se Žepče predstavlja i kao model drugim općinama, posebno u ekonomskom smislu. Međutim, prema njegovom mišljenju, to je samo teza bez pokrića i argumenata.

"Iza ove teze bez pokrića i argumenata ne stoji ništa egzaktno, osim političkog kompromisa SDA i HDZ-a, koji ovu sredinu, zbog specifičnosti, predstavljaju onakvom kakva nije. Prema najnovijim istraživanjima koja su provedena u decembru prošle godine, u općini Žepče se od 400 ispitanih građana svaki četvrti izjasnio kao pripadnik određene socijalno ugrožene grupe, što je u suštinskoj suprotnosti s onim što nam govore iz vladajuće većine", pojašnjava Botić.

Dodao je da je u općini Žepče prosječna plaća najniža u Zeničko-dobojskom kantonu te da je to još jedan od argumenata koji se kosi s mišljenjem pojedinih političkih stranaka i njihovih predstavnika u OV Žepče. Osim toga, sve veći broj ljudi napušta Žepče i odlazi u druge gradove ili države.

"Trend porodičnog odlaska ljudi, mnogo veći nego u drugim sredinama, je najbolji pokazatelj kako građani žive u Žepču, a činjenica da je u budžetu Općine Žepče za 2018. godinu od 9 miliona KM za samozapošljavanje planirano 35.000 KM najbolje govori o tome koliko je HDZ-u i SDA stalo do građana i da od Žepča naprave ekonomsko čudo", zaključio je Botić.

U anketama koje su provedene građani Žepča su izrazili nezadovoljstvo cijenom komunalnih naknada, održavanja lokalnih puteva, rada civilne zajednice na sprečavanju posljedica prirodnih katastrofa, malim brojem zelenih površina i dječijih igrališta te kvalitetom postojećih igrališta i zelenih površina.

Suprotno mišljenje ima većina u Općinskom vijeću SDA-HDZ, a predsjednik Općinskog odbora SDA Žepče Ćazim Huskić je pojasnio kako je Općina u proteklom zabilježila pozitivne ekonomske rezultate te da se to najviše ogleda u budžetu koji se svake godine povećava za sto posto.

"Općina Žepče je u proteklom periodu proširila industrijsku zonu i napravila pomake u vidu ekonomije koji se ogledaju i u budžetu koji ove godine iznosi devet miliona KM, a svake godine se povećavao za milion. Većina u vijeću se trudi napraviti balans i smanjiti bespotrebno talasanje. Cijene komunalija jesmo povećali, ali zbog potrebe da napravimo okruženje i ambijent za investitore i to se pokazalo kao dobra stvar", kazao je Huskić.

Općina Žepče prema posljednjim statističim podacima Federalnog zavoda za statistiku peta je po redu u Zeničko-dobojskom kantonu s brojem zaposlenih osoba, ali s najmanjom prosjećnom plaćom od 545 KM.

Privrednici su na sastanku održanom krajem januara s načelnikom Općine Žepče Matom Zovkom istakli da zbog prevelikih parafisikalnih obaveza ne mogu povećati plaće niti proširiti poslovanje kako bi otvorili nova radna mjesta zbog čega su predloženi određeni koraci s ciljem stvaranja boljeg privrednog ambijenta.