{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ženska mukabela tradicionalna melodija ramazana u Sarajevu

A
14.7.2014. u 10:03
42
1
Ženska mukabela tradicionalna melodija ramazana u Sarajevu
42
Mjesec ramazan, najsvetiji mjesec vjernika islamske vjeroispovijesti, obiluje brojnim tradicijama i običajima. Jedna od neizostavnih stvari mjeseca ramazana je i mukabela.
Učenje Kur'ana svakog dana ramazana sunnet je u islamu, a i posebna tradicija bosanskohercegovačkih muslimana. U brojnim sarajevskim džamijama svakodnevno se okupljaju vjernici kako bi slušali imame i hafize koji uče Kur'an, svakoga dana po jedan džuz.

Hafiska mukabela uvijek privlači vjernike svih uzrasta, koji sa oduševljenjem slušaju hafize, ljude koji Kur'an znaju napamet, i melodične zvuke svete knjige. U sarajevskoj Hadžijskoj džamiji već tradicionalno svakog ramazana sedam hafiza iza podne namaza uče po jedan džuz iz Kur'ana. Vjernice pažljivo upijaju "ramazansku pjesmu", posebnu melodiju u ovom svetom mjesecu.

Jedna od hafiza Ehlimana Godinjak kazala je u razgovoru sa novinarom Anadolije kako već sedmu godinu ženska hafiska mukabela održava tradiciju u Hadžijskoj džamiji.

"Nas četiri svake godine učimo mukabelu, dok nam se druge hafize priključuju. Bude i onih koje tek postanu hafize, ali i one koje se, potaknute našim primjerom, odluče učiti mukabelu", rekla je Godinjak.

Nije samo učenje Kur'ana ono što zbližava hafize, ali i njihove slušateljke, već i samo druženje.

"Imamo i svoje stalne slušateljke, ali dolaze i nove djevojke, žene, majke, da nas podrže i slušaju. Vikendom, naravno, imamo najveću posjećenost, jer žene radnim danima rade. Vikendom imamo i predavanja za žene koja drži jedna od hafiza, ne koja uči mukabelu, već hafize gošće", istakla je Godinjak.

Tradicija ženske mukabele postojala je i prije. Kroz istoriju, stare mualime i hafize učile su mukabelu. Iako je jedno vrijeme bila prekinuta, Godinjak kaže kako je ipak uspjela ponovo da se počne održavati.

Sve slušateljke hafiza, koje svakog ramazana mukabeli daju posebne prizvuke, osim melodičnog učenja Kur'ana, mogu slušati i predavanja drugih hafiza, koje najčešće govore o mjesecu ramazanu, ponašanju u svetom mjesecu, organizaciji u ramazanu i brojnim drugim temama.

"Imamo puno i djevojčica i mladih djevojaka. One su počele dolaziti kao male sa svojim majkama i nanama, a onda su počele učiti arapska slova i Kur'an, kako bi sad dovodile i svoje druge prijateljice na mukabelu. Same prate i interesuju se, a to nas posebno uveseljava. Na mlađima svijet ostaje i nadamo se da će one jednog dana ako Bog da sjesti na naše mjesto i učiti mukabele", rekla je Godinjak.

Svake godine sve više i više žena je u Hadžijskoj džamiji. Tako i ove, na desetine žena u ovoj maloj džamiji na Alifakovcu svakodnevno dolazi kako bi prisustvovale ženskoj hafiskoj mukabeli.

Mukabela je zajedničko učenje Kur'ana tokom Ramazana i potiče od arapske riječi okupljati se. Svaki dan se uči po jedan džuz, kako bi se do Bajrama proučio cijeli Kur'an. Hafize Ehlimana Godinjak, Mahira Vlajčić, Saima Memić, Salema Begović, Zehra Bajrić, Merjem Kapo i Merjem Avdić do kraja ramazana i 30. džuza u Hadžijskoj džamiji učiće mukabelu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: