Inspekcija ne radi vikendom
0

FOTO+VIDEO / Zenicu guši dim iz Arcelor Mittala

Piše: N. Jamaković
Nedavno je Sarajevo-x.com izvijestio o ekološkoj bombi u Lukavcu koji je, prema riječima načelnika te općine Dževada Mujkića, "ekološka bomba" budući da u krugu od pet kilometara rade Koksara GIKIL, Fabrika sode, Cementara te rudnik. Takvo stanje već duže vremena je i u Zenici, a evo i najsvježijih dokaza.

Aktivista NVO "Akcija građana",(ime poznato redakciji), poslao nam je fotografije snimljene jučer nakon što je, kako nam je rekao, u najvećem zagađivaču Zenice Arcelor Mittalu došlo do strujnog udara.

"Općinsko vijeće Zenice će 31. marta raspravljati o zaštiti okoliša. Nažalost, Arcelor je dobio okolinsku dozvolu prema kojoj novac koji je dužan dati za zaštitu okoline može investirati za nekoliko godina. Šta će biti s nama za nekoliko godina", pita aktivista koji je napravio i videosnimak Zenice jučer.

"Nije samo Mittal zagađivač, to je i deponija Siđe te Kantonalna bolnica u Zenici koja spaljuje svoj otpad", istakao je aktivista NVO "Akcija građana", koji najviše strahuje za zdravlje djece u ovom gradu.