Najavljivana obnova
44

Zeničko izletište Smetovi do sredine jula u novom ruhu s novim sadržajima za djecu i odrasle

Piše: E. M.
Budući izgled izletišta Smetovi
Budući izgled izletišta Smetovi
Na zeničkom izletištu Smetovi ovih dana počela je realizacija projekta obnove sportskih i dječijih igrališta čime će ova lokacija poprimiti novi izgled.

Sastanak povodom početka realizacije projekta na Smetovima održali su predstavnici Grada Zenica, Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, Ministarstva privrede ZDK, restorana Salčinović, firme Glovis te Zeničke razvojne agencije ZEDA.

Na lokalitetu sportskog i dječijeg igrališta na Smetovima bit će urađene manje izmjene postavljenih sadržaja za najmlađe, ali i za rekreativce. 
Sportski teren će se moći koristiti za mali nogomet, odbojku i košarku, a rekonstruisano će biti mnogo kvalitetnije od prvobitno izgrađenog.

“Cilj je da Smetovi postanu prepoznatljivo, sadržajima bogato mjesto za odmor i rekreaciju u prirodi, daleko od zagađivača zraka, što uporište ima i u aktuelnoj Strategiji razvoja Zeničko-dobojskog kantona”, kazali su iz Gradske uprave Zenica.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica Nedim Talić u razgovoru za Klix.ba je kazao da je u fazi prva faza izgradnje u ljetnom sadržaju na Smetovima koja podrazumijeva izgradnju dječijih igrališta.

Nedim Talić
Nedim Talić

 "Pored toga radit će se na obnovi i odbojkaškog igrališta, kao i malonogometnog terena koje se nalazi pored. Planirano je i postavljanje 18 klupa, sada trenutno tražimo lokacije gdje ih postaviti, a nadamo se da ćemo ubrzo moći realizovati i drugu fazu, a to je da pored klupa postavimo i mjesta za roštilj”, kazao je Talić.

U budućnosti je planirano i uvođenje videonadzornog sistema s obzirom na to da su sve ranije sadržaje na Smetovima uništili vandali.

Projekat "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi" podrazumijeva: uređenje igrališta za djecu do 5 godina, postavljanje klupa oko malog i velikog igrališta, te postavljanje setova stolova i stolica duž šetačke staze od restorana “Salčinović” do spomenika, asfaltiranje terena za mali nogomet s dva aluminijska gola, asfaltiranje terena za košarku s dvije košarkaške konstrukcije, postavljanje sjedala od impregniranog drveta na tribine oko sportskih terena, popravljanje ograde oko sportskih terena, igralište za veliku djecu, rekonstrukciju postojećeg igrališta odbojke na pijesku, uređenje trim staze s trim spravama.

Radovi bi trebali biti završeni do sredine jula.