Sajam srednjih škola
19

Zeničkim osnovcima najzanimljivija zanimanja koja vode izvan BiH

Piše: E. M.
Detalj sa sajma zanimanja u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U organizaciji Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj "Zora" Zenica danas je u Gradskoj areni u Zenici upriličen Sajam zanimanja i srednjih škola koji ima za cilj zeničkim osnovcima olakšati izbor za daljnje školovanje.

Sajam zanimanja i srednjih škola i ove godine je okupio sve srednje škole s područja Zenice, a njihovi predstavnici su učenicima završnih razreda osnovnih škola predstavili svoja zanimanja te ih posavjetovali o karijeri koju mogu ostvariti. U četiri sata, koliko je trajao današnji sajam, odazvalo se više stotina učenika završnih razreda osnovnih škola, a organizatori su istakli kako je usmjeravanje osnovaca za daljnje školovanje bitno zbog prebukiranosti tržišta rada i prevelike nezaposlenosti.

"Proteklih godina svjesni smo prevelike nezaposlenosti te smo osjetili potrebu da organizujemo jedan ovakav sajam i za osnovce kako bi izabrali što bolje buduće zanimanje. Veoma je važno da se učenici što bolje informišu, upoznaju i s prednostima i nedostacima određene profesije kako bi mogli donijeti najbolju odluku za sebe. Bitno je izabrati zanimanje shodno svojim interesima, jer tada se teži biti najbolji u onome čime se bavimo, što i jeste cilj", kazao je predsjednik Udruženja "Zora" Zenica Armin Šestić.

Pedagog Mješovite srednje industrijske škole u Zenici Miroslav Budiša ističe kako je interesovanje za smjerove u njihovoj školi slabije te da se uglavnom biraju ona zanimanja koja otvaraju polje rada van granica Bosne i Hercegovine.

"Ovaj sajam usmjeren je na motivaciju osnovaca da lakše izaberu svoju budućnost. Iako srednjoškolsko obrazovanje ne treba biti osnovna orijentacija, ipak daje doprinos da se lakše usmjere gdje žele ići dalje. Interesovanje je iz godine u godinu slabije na brojnim smjerovima, osim na specifičnim zanimanjima koja su interesantna u našoj zemlji i inostranstvu, ovisno o tržištu rada i šta se traži", izjavio je Budiša.

Učenik Mješovite srednje industrijske škole u Zenici Haris Aščerić danas je zeničkim osnovcima predstavio smjer mašinskog tehničara.

"Danas smo izložili naše najzanimljivije projekte koje smo radili na praksama kako bismo svoj smjer i školu približili osnovcima. Na praksama učimo i rad u AutoCAD programima tako da su naši smjerovi jedni od najzanimljivijih za budućnost i tržište rada", izjavio je Aščerić.

Sajmu se danas nisu odazvali predstavnici nivoa vlasti, iako su prema riječima organizatora dobili pozivnice. Osnovci će se o radu srednjih škola u Zenici moći upoznati do 14 sati.