Sastanak s vijećnicima
106

Zenički vozači autobusa u suzama prekinuli štrajk glađu

E. M.
Radnici Zenicatransa zamrznuli su petodnevni štrajk glađu nakon što su im predstavnici klubova stranaka u Gradskom vijeću Zenice dali podršku i najavili jedinstveno djelovanje kao većina prilikom predlaganja amandmana za Budžet Grada Zenice 2020. godine o kojem bi se trebalo raspravljati 16. januara na sjednici vijeća.

Petodnevna agonija štrajka glađu radnika završena je danas, odnosno, zaleđena do završetka sjednice Gradskog vijeća Zenice koja je planirana 16. januara kada bi se trebalo razmatrati o Budžetu Grada Zenice.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Diana Bešić danas je kazala kako poduzimaju sve te da će bez sumnje biti uz Zenicatrans.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Svi oni zaključci koji su se ticali Zenicatransa bivali su usvojeni puno većom većinom nego što nas je danas ovdje, tako da to očekujemo i na narednoj sjednici", kazala je Bešić.

Predstavnik kluba SBB-a Jasmin Hodžić je kazao da su u junu prošle godine vijećnici dali svoje mišljenje kada su donijeli zaključke o pomoći Zenicatransu te da ostaju pri tome da Zenica mora imati javni prijevoz.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"SBB će podržati zajednički amandman koji ide vama u prilog, a tiče se sredstava koji će omogućiti poslovanje Zenicatransa", poručio je Hodžić.

Vijećnica SDA Emina Tufekčić je u obraćanju radnicima kazala da će narednih dana prirediti amandman kojim će se novac za Zenicatrans osigurati od koncerata i bezazlenih idejnih rješenja, a ne od bitnih infrastrukturnih projekata za građane Zenice.

Vijećnik A-SDA Mensud Keleštura je izrazio žaljenje što pojedini vijećnici nisu došli na sastanak s radnicima Zenicatransa koji uživaju privilegije gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Dobar dio vijećnika uživa privilegije koje su dobili od načelnika i zbog straha da ih izgube nisu došli. Mi kao vijećnici, insistiramo na zaključcima i amandmanima da vam pomognemo, ali se gradonačelnik oglušio. Ova većina koja će postojati, izglasat će cifru od tri miliona KM da vas vrati u normalno funkcionisanje", kazao je Keleštura.

Svi vijećnici su poručili da će svaka opstrukcija povlačenja prijedloga budžeta Grada Zenice rezultirati uključivanjem tužilaštva i sudova.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Huso Sarvan, predsjednik Sindikata Zenicatransa, zahvalio se svima na zalaganju te dodao da radnici prekidaju štrajk glađu, ali nastavljaju blokadu stanice do završetka sjednice Gradskog vijeća Zenice koja će biti održana 16. januara, a kada će znati hoće li budžetom biti planirana sredstva za pomoć ovom preduzeću.

Na obraćanju vijećnicima radnici Zenicatransa su i zaplakali te im se u suzama zahvalili za borbu u kojoj nisu sami.