Humanost koja inspiriše
2k

Zenički taksista besplatno prevozi djecu s poteškoćama u razvoju

E. M.
Rusmir Ljutvijević (Foto: E. M./Klix.ba)
Rusmir Ljutvijević (Foto: E. M./Klix.ba)
Rusmir Ljutvijević je otac Danina, dječaka s poteškoćama u razvoju, koji je svojom gestom izmamio najiskrenije emocije bh. građana. Rusmir je krajem januara odlučio postati taksista, a od drugih ga izdvaja to što je u svako doba dana ili noći bez naknade na raspolaganju za prijevoz djece s poteškoćama u razvoju.

Ovaj humani Zeničanin otac je dječaka koji ne može ni hodati, ni govoriti i stopostotni je invalid.

Po rođenju je, usljed nedostatka kisika u mozgu, bio hospitaliziran 65 dana. U šestom mjesecu života dobija i poremećaj rada štitne žlijezde te ima strabizam očiju i hipotoniju mišičnog tkiva. Danin je dječak koji nažalost ima i Mcdermid sindrom i jedan je od rijetkih s ovom dijagnozom.

Svjestan te činjenice i želeći što više vremena provesti sa svojim sinom, Rusmir je teška srca napustio posao u firmi za proizvodnju namještaja te počeo taksirati.

Zenički ragbisti za Danina
Zenički ragbisti za Danina

"Čitav taj period koji je iza mene u bivšoj firmi sam imao i više nego fer odnos s poslodavcem. Izlazili su mi ususret bezbrojno mnogo puta i jednostavno na tome sam im do kraja života zahvalan. Međutim, kako čovjek u poslu koji radi mora imati i odgovornost, vidio sam da ne mogu više tako, zbog čega sam teška srca i veoma emotivno napustio tu firmu kako bih, kada mi je volja i potreba, bio sa svojim Daninom", govori Rusmir.

S obzirom na to da živi u zajednici s roditeljima koji su velika podrška njemu i njegovoj supruzi, ali i Daninu, ipak je odlučio nešto raditi. Onaj posao koji će mu omogućiti fleksibilno radno vrijeme.

"Kao profesionalni vozač odmah sam kao prvu opciju izabrao taksiranje. Odlučio sam se za ovo, jer imam slobodno vrijeme kada poželim, ali i da pomognem roditeljima i djeci s poteškoćama u razvoju kojima je potreban prijevoz. Tako sada svojim vozilom bez ikakve naknade, u bilo koje doba dana i noći, na raspolaganju sam toj djeci i njihovim roditeljima. Mnogi su pedantni, ali ja znam šta znači imati dijete s poteškoćama u razvoju i meni to nije problem", izjavio je naš sagovornik te dodao da je u dva dana, koliko se piše o njemu, u medijima primio desetine poziva gdje mu se ljudi zahvaljuju na potezu, a bilo je i onih koji su u suzama hvalili njegovu odluku.

Rusmir je kazao i da novac nije bitan, da niko sa sobom novac neće ponijeti u zemlju, ali da je dobro djelo uvijek vrednije od svega. Prisjetio se i trenutaka kada je i sam trebao taksi prijevoz s Daninom.

"Koristili smo usluge taksija u Zenici kada smo trebali Danina voziti na kontrole i preglede. Zadovoljan sam i presretan što su kolege uvijek imale razumijevanja i znali pripomoći da Daninova kolica spremimo u gepek. Danas sam i ja jedan od njih, a svima kojima je potreban prijevoz djece s poteškoćama u razvoju u Zenici i okolini poručujem da me nazovu", zaključio je Rusmir u razgovoru za Klix.ba.

Neizmjerno je zahvalan i braći Petrović - Andriji i Ivanu koji su bili uz njega u teškim trenucima, organizovali humanitarne akcije za Danina, ali i drugu djecu. Zahvale je uputio i vlasnicima brojnih ugostiteljskih objekata koji su dopustili da kutije za Danina budu u njima, ali i koji su pružili svoju pomoć u prevazilaženju teških životnih trenutaka.

Armin Zilić (Foto: Klix.ba)
Armin Zilić (Foto: Klix.ba)

Vidjevši čin Rusmira Ljutvijevića, Zeničanin Armin Zilić, koji je ujedno i vlasnik firme za šlepanje vozila, odlučio je svoje usluge ponuditi svim roditeljima djece s poteškoćama u razvoju.

"Kada sam vidio čin sugrađanina Ljutvijevića, jednostavno sam odlučio svoje usluge ponuditi roditeljima te djece i smatram da je to najmanje što ja mogu kao pojedinac", govori Zilić koji je svoje usluge mnogo puta pružao bez naknade tokom poplava i drugih elementarnih nepogoda na području srednje Bosne.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Zeničani su ove humane činove svojih sugrađana dočekali s velikim oduševljenjem, a čestitke i želje za životnim uspjesima stižu iz cijele Bosne i Hercegovine.