Nakon protesta
25

Zenički studenti dobili obećanje o produženju upisnih rokova

E. M.
Detalj s ranije održanih protesta ispred Rektorata UNZE (Foto: Klix.ba)
Detalj s ranije održanih protesta ispred Rektorata UNZE (Foto: Klix.ba)
Studenti Univerziteta u Zenici najvjerovatnije će dobiti produžen upisni rok nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela odluku obezuslovnom prelasku na narednu godinu studija, a na redu je Senat koji će naredne sedmice imati sjednicu.

Nakon održanih protesta ispred Rektorata Univerziteta u Zenici studenti su dobili usmeno obećanje da će upisni rok za studente Univerziteta u Zenici produžen do kraja mjeseca, a da će to zvanično biti potvrđeno na sjednici Senata UNZE.

"Zakon je stupio na snagu 8. novembra, studenti su nervozni, razočarani, želimo da se upišemo i da ne gubimo predavanja. Ako ne potvrde ono što su rekli, studenti se neće upisati, neće obnavljati godinu i nastavit ćemo protestvovati. Ovim putem bi se obratila svim roditeljima i kolegama koji proživljavaju agoniju da odustati nećemo, vrijeme je za buđenje svijesti, a kome se spava postoji zamjena", kazala je Larisa Gađun, predstavnica studenata.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

S druge strane Enes Hašić, prorektor za studentska pitanja i nastavu UNZE je kazao da je riječ o nesporazumu u pogledu brzine implementacije Zakona, ali da neće biti sporno da upis studenata bude i nakon 15. novembra.

"Senat Univerziteta, rektor i kolege su jedni od predlagača izmjene dopune Zakona i nema nikakve sumnje da ćemo to podržati. Međutim, to nije bilo moguće dok zakon ne stupi u snagu. Senat će naredne sedmice imati sjednicu, upis je bezuslovan, a sva druga pitanja oko roka upisa, mislim da nema spornih pitanja. Ovo je vanredno vrijeme, mi u svemu kasnimo. Od marta mjeseca odstupili smo od niza rokova i procedura, neće biti prepreka, fakulteti će prilagoditi sve. Ide sjednica, ide bezuslovni prelazak i upis do narednog mjeseca. Upis će biti i poslije 15. novembra. Nema razloga da Senat ne usvoji ono što je dato u Zakonu"; pojasnio je Hašić.