|

Zenički srednjoškolci organizuju Kino na otvorenom: Želimo napraviti Zenicu gradom po mjeri mladih

Zenički srednjoškolci organizuju Kino na otvorenom: Želimo napraviti Zenicu gradom po mjeri mladih
38
Piše: M. N.
25.8.2016. u 19:54
5
komentara
38

dijeljenja
Zenički srednjoškolci organizuju Kino na otvorenom: Želimo napraviti Zenicu gradom po mjeri mladih
Lokalni tim Zenica Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) organizuje za mlade, ali i sve zainteresovane građene, Kino na otvorenom u dvorištu Prve gimnazije u Zenici.
U Kinu na otvorenom prikazivat će se kultni filmovi, ali iz ASuBiH nisu željeli otkriti nazive filmove jer žele da zaintrigiraju građane i to bude iznenađenje. Filmovi će se prikazivati svako veče od 19:30 sati u periodu od 27. do 30. augusta.

"Ideju o pravljenja ovog događaja dobili smo gledajući na prazno dvorište Prve gimnazije i prazne parkove. Na ovim lokacijama bi mladi mogli provoditi dosta više vremena, ali nažalost nemamo mnogo aktivnosti kojima bi pružili mladima zabavu i povod da posjete ista. Također, primijetili smo da mladi dosta vremena provode na internetu i gledajući tv, otuđeni od svijeta, pa smo došli na ideju da neki od trendova koji udaljavaju ljude iskoristimo za zbližavanje", rekla nam je Amna Dedić iz zeničkog tima ASuBiH.

Osim dobre zabave uz filmove bit će organizovana i razmjena školskih knjiga pa su organizatori zamolili sve srednjoškolce i osnovce da ponesu knjige koje im nisu potrebne kako bi ih zamijenili za druge.

"Mladima iz moje perspektive nedostaje više aktivnosti koje bi ih ujedinile i pokazale da se je i naš glas bitan. Nedostaje nam prostor za nas, gdje bi mogli da podučavamo jedni druge, potpomažemo se i zajedno rastemo. Također, nedostaju nam druženja kao kod starih generacija što ćemo pokušati realizovati sa Kinom na otvorenom", kazala je Dedić.

Ovaj događaj organizuje se u sklopu projekta Margine koji finansira Schuler Helfen Leben BiH koji je nastao tako što su mladi uvidjeli da nemaju dovoljno kulturnih i sportskih zbivanja u Zenici. Poručili su kako žele da Zenicu naprave gradom po mjeri mladih, te da, ukoliko se ovaj događaj pokaže uspješnim, organizuju još brojne druge događaje u koje će uključiti što veći broj mladih i pokazati da pasivnost nije rješenje problema.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...