Traže deblokadu računa
40

Zenički rudari danas u Sarajevu kod ministra Džindića, da li će se pojaviti Kasumović?

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Problemi zeničkih rudara mogli bi biti riješeni na današnjem sastanku kojeg je za 13 sati zakazao ministar industrije, energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić i to na poziv Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH.

Međutim, postavlja se pitanje da li će se pojaviti gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović?

Poziv na sastanak upućen je predstavnicima menadžmenta Elektroprivrede BiH te RMU Zenica kao i gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću koji proteklih dana nije komentarisao dešavanja, ali ni razgovarao s komoratima koji su od njega tražili da potpiše Odluku Gradskog vijeća kako bi postala zaključak i mogla biti realizovana, a zbog čega su u petak i blokirali magistralni put M-17.

Kasumović je sredinom prošlog mjeseca zbog duga zeničkog rudnika za zatezne kamate u iznosu oko 3.000.000 KM, ponovo blokirao račun tog preduzeća, iako je ranije regulisan dug glavnice.

"Na današnji sastanak bit će pozvani svi koji bi trebali pomoći u rješavanju situacije u kojoj se nalaze rudari Rudnika mrkog uglja "Zenica" u Zenici, a prisustvovat ćemo i moj kolega Elvedin Avdić, predsjednik sindikata RMU Zenica i ja. Danas moramo postići dogovor i deblokirati račun zeničkog rudnika", kazao je Sinan Husić.

Jutros u 7 sati održana je prozivka rudara na svim pogonima Rudnika mrkog uglja Zenica, a nadaju se da će danas sve biti riješeno te da će čim prije vratiti u jamske prostorije i obnoviti proizvodnju.

Štrajk glađu, blokada saobraćajnica, noćenje ispred zgrade Gradske uprave Zenica te ponovo radnički neposluh su sve mjere koje su rudari iskoristili, ali deblokada se nije dogodila iako je Gradsko vijeće Zenice donijelo Odluku o reprogramu duga, ali ista ne može postati zaključak dok je ne potpiše gradonačelnik Fuad Kasumović.

Posljednje nade ulažu u današnji sastanak koji bi trebao početi u 13 sati.

Ako se danas ne postigne dogovor, rudari će od sutra ponovo u svim rudnicima održavati jednosatne štrajkove upozorenja.