Čekajući staž
253

Zenički rudar izvršio samoubistvo: Umjesto Dana rudara protesti pred zeničkim rudnikom

Piše: E. M.
S protesta rudara u Zenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S protesta rudara u Zenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Penzionisani zenički rudar Šefik Šišić jučer je u Gradišću kod Zenice u porodičnoj kući počinio samoubistvo, a prema prvim informacijama, to je počinio zbog neuvezanog staža za penziju. Njegove kolege, rudari, šokirani su ovim događajem, a za sve krive državu koja je dozvolila da do ovoga dođe.

Više od 40 rudara već nekoliko puta protestvovao je pred gradom Rudnika mrkog uglja u Zenici gdje su tražili uvezivanje radnog staža kako bi ostvarili pravo na penziju. Pojedini od njih pravo na penziju su stekli još 2012. godine, a do danas nisu dobili niti jednu penziju.

U razgovoru za Klix.ba Tevhid Smriko, predstavnik zeničkih rudara u borbi za uvezivanje radnog staža, je izjavio da je šokiran s onim što je njegov kolega uradio.

"Mi smo razočarani kako vlast nije ništa poduzela i šokirani činjenicom da je jedan naš kolega sebi oduzeo život zbog toga. Kako sam saznao, nije mogao predati papire za penziju, a nakon samoubistva je ostavio i oproštajno pismo", kazao je Smriko.

Više od 40 rudara protestvovalo je pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine početkom decembra gdje su tražili da im se uveže radni staž kako bi ostvarili pravo na penziju. Od tada do danas ništa se nije promijenilo, a već sutra planiraju ponovo posjetiti ministra energetike, industrije i rudarstva FBiH Nermina Džindića.

Umjesto Dana rudara 20. decembra i svečane proslave, pred zgradom Rudnika mrkog uglja Zenica bit će održani protesti.

"Mi ćemo 20. decembra pred zgradom rudnika održati proteste, nećemo otići na proslavu Dana rudara, a sutra ćemo otići u Sarajevo razgovarati s ministrom ako nas bude htio primiti", zaključio je Smriko.

Dalji koraci penzionisanih rudara zeničkog rudnika bit će poznati u narednom periodu, a sve će, prema riječima Smrike, ovisiti i o sutrašnjem sastanku s ministrom Džindićem.