BiH
1.2k

Zenički ljekari: Plaće su mizerne, želimo da se naš rad vrednuje kao rad tužilaca ili sudija

Piše: E. M.
Haris Husremović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Haris Husremović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Zenički ljekari nezadovoljni su plaćama i naknadama koje dobijaju za svoj rad, saopćeno je na danas održanoj press konferenciji u Kantonalnoj bolnici Zenica. Doktori koji su prisustvovali današnjoj konferenciji jasno su rekli da žele da njihov rad bude isto vrednovan kao i rad tužilaca ili sudija.

Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona danas je u Kantonalnoj bolnici Zenica održao konferenciju za novinare gdje su pojasnili izvještaje o plaćama koje dobivaju dodajući da se ne radi o osnovnim plaćama već o iznosima u koje su uračunati topli obroci, dežure i druge naknade.

Predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona Haris Husremović je istakao da ih je stid što doktori imaju male plaće s obzirom kakvu odgovornost zbog posla svoga imaju te je pojasnio informacije o primanjima u Javnim preduzećima među kojima je i Kantonalna bolnica Zenica.

"Naime, nedavno se pojavio stari podatak o plaćama doktora. Mi nismo ljuti zbog toga, a i stid nas je što su nam takve plaće. Ono što nije izneseno uz sve informacije jeste da to nisu osnovne plaće već da se radi o plaćama sa uračunatim dežurama i drugim dodacima. Osnovna plaća doktora specijaliste iznosi oko 1.200 KM, a sve ostalo što je prikazano je na kontu dežura zavisno od službe gdje neko ima 7-8 dežura u mjesecu tako da veliki dio života povedemo unutar ove zgrade", izjavio je Husremović.

Detalj sa današnje konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Detalj sa današnje konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljen je i mogući štrajk doktora medicine i stomatologije jer nisu bili uključeni u pregovore o novim kolektivnim ugovorima.

"Kolektivni ugovor je davno trebao biti potpisan, a problem je bio u tome što mi nismo bili priznati kao faktor u pregovorima. Srećom, mi smo jučer dobili reprezentativnost našeg Sindikata da bismo učestvovali u pregovorima ispred Zeničko-dobojskog kantona. Federalni sindikat je to davno dobio, međutim, pregovori sa nama nikada nisu počeli", dodao je Husremović.

Rok za postizanje dogovora o kolektivnim ugovorima traje do 15. novembra, a trenutni prijedlog ne odgovara zaposlenim doktorima. Planirana sredstva za zdravstvo ostala su na ranijem iznosu, a broj satnice je povećan.

Kantonalna bolnica Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Doktori su još istakli kako rade u nemogućim uslovima gdje nemaju potrebna odjela za operacije, te da za prekrivače i drugi materijal koji koriste tokom operacija trebaju čekati da se dezinfikuje jer isti koriste u krug.