|

Zenički epidemiolozi: Svinjska gripa se brzo prenosi, mjere samozaštite su najvažnije

Zenički epidemiolozi: Svinjska gripa se brzo prenosi, mjere samozaštite su najvažnije
27
Piše: E. M.
30.1.2018. u 21:33
64
komentara
27

dijeljenja
Zenički epidemiolozi: Svinjska gripa se brzo prenosi, mjere samozaštite su najvažnije Služba za zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Virus A/H1N1, poznatiji kao svinjska gripa, u 2018. godini odnio je prvu žrtvu, starijeg Zeničanina koji je bio hronični bolesnik, a gripa je došla kao produžena bolest. Iz Službe za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) su istakli da je vakcinacija najbolja i najsigurnija mjera zaštite, ali i mjere samozaštite.
Zeničanin L. V. koji je u Kantonalnu bolnicu Zenica primljen 15. januara, a koji je preminuo u noći sa 17. na 18. januar, prva je žrtva virusa H1N1 u ovoj godini. Iz Epidemiološke službe INZ su naglasili da je svinjska gripa akutna virusna upala respiratornog sistema, praćena visokom temperaturom, glavoboljom te bolovima u mišićima i izraženim tegobama respiratornog trakta.

"Epidemije gripe javljaju se svake godine, a pandemija kada se dogodi antigenska izmjena i nastane nova varijanta virusa. Infekcija se prenosi najčešće kapljičnim putem, posredstvom aerosola koji se formiraju pri kašlju, kihanju ili govoru. Osim ovog načina, virus se može prenijeti i preko ruku i drugih predmeta na kojim se nađu sitne čestice sekreta iz ždrijela zaražene osobe”, poručili su in Epidemiološke službe.


Virus H1N1 se širi brzo i lako zbog čega jedna zaražena osoba u jednom kontaktu može zaraziti više od deset osoba u okolini. Pošto ne postoje efikasni lijekovi protiv virusa gripe, važno je provoditi mjere samozaštite i tako smanjiti rizik za svoje zdravlje i zdravlje drugih.

"Osjetljivost je opća, a kao i druge respiratorne infekcije, češće se pojavljuju tokom hladnih mjeseci. Inkubacija je kratka i iznosi od jednog do tri dana. Bolest počinje naglo, s visokom temperaturom do 40 stepeni, drhtavicom i naznačenim simptomima respiratornog trakta", dodaju epidemiolozi INZ-a.

Nakon četiri do pet dana dolazi do normalizacije tjelesne temperature i poboljšanja općeg stanja, a respiratorni simptomi postaju izraženiji i mogu se održavati do deset dana.

Kako ističu iz Službe za epidemiologiju INZ-a, u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za vakcinaciju protiv gripe se navodi da je ona najbolja i najsigurnija mjera zaštite. Štiti svaku vakcinisanu osobu, a samim tim utiče na smanjenje ukupnog broja oboljelih u sezoni.

"Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prioritetne grupe za vakcinaciju uključuju trudnice, osobe starije od šest mjeseci s određenim hroničnim bolestima, djeca starosti od šest do 59 mjeseci, starije osobe te stanovnici domova za starije osobe i osobe s invaliditetom", izjavili su iz INZ-a.

Osim vakcinacije potrebno je pridržavati se i ostalih općih mjera prevencije kao što su izbjegavanje kontakta s osobama oboljelim od gripe, dužeg boravka u zatvorenim prostorijama u kojim boravi veći broj ljudi, zaštita usta i nosa prilikom kihanja i kašljanja te redovno i često pranje ruku vodom i sapunom.

Na kraju razgovora, epidemiolozi INZ-a su poručili da je kod pojave simptoma bolesti potrebno ostati kod kuće, uzeti sredstva za ublažavanje simptoma, a ako za par dana ne dođe do poboljšanja, potrebno je javiti se u porodičnu ambulantu. U slučaju pojave boli u grudima i otežanog disanje posjetu doktoru ne treba odgađati.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...