Dječija borba za život
76

Zenički "Dom porodica" je siguran krov za 79 djece bez adekvatnog roditeljskog staranja

E. M.
JU Dom porodica Zenica
JU Dom porodica Zenica
Javna ustanova "Dom porodica" u Zenici trenutno na smještaju ima 79 djece i tri majke, a od 79 štičenika čak 75 njih ima živog bar jednog roditelja.

Zenički "Dom porodica" siguran je krov nad glavom za mnogu djecu koja su zbog brojnih razloga ostavljena ili predata ovoj ustanovi na brigu. Sigurnost, briga, ishrana, obrazovanje, dodatno usavršavanje, a zatim i osposobljavanje za život nakon odlaska iz ustanove, je zadatak tima koji već godinama radi u ovoj ustanovi i jedini su kojima štičenici vjeruju.

U ustanovi se nalaze i dvije bebe do jedne godine, od godine do dvije godine ih je četiri, a od dvije do pet godina nalazi se petero djece.

"Pored toga, u sklopu servisa Prihvatilište za majku i bebu su i tri mlade majke sa svojom djecom. Gotovo sva djeca imaju barem jednog od roditelja. Od 79 djece samo četvero djece nema žive roditelje", kazali su nam iz ove ustanove.

Razlozi zbog kojih se djeca smještaju u Dom su višestruki. U većini slučajeva roditelji nisu u stanju da se brinu za djecu zbog bolesti (koja je često mentalne prirode), loših socio-ekonomskih uvjeta u porodici, zlostavljanja od članova porodice, sklonosti alkoholizmu ili drogama, zbog izdržavanja kazne...

Dužina boravka djece u Domu varira od nekoliko mjeseci do čak 19 godina, a prosječna dužina boravka djece u domu iznosi šest godina i četiri mjeseca.

Draženka Subašić
Draženka Subašić

U razgovoru za Klix.ba direktorica JU Dom-porodica Zenica Draženka Subašić je kazala da se niko od roditelja nije odrekao staranja te da su oni tu samo da se brinu o toj djeci.

"Interesa za usvajanje djece ima, posebno kod porodica u inostranstvu koje su oni upoznali kroz programe razmjene gdje svake godine odlaze kod iste porodice na ljetni raspust. Sav taj proces oko usvajanja ide preko Centra za socijalni rad, mi smo tu i u tim slučajevima samo da pomognemo roditeljima oko viđanja, planiranja vikenda, dana, sedmica, prije nego dođe do usvajanja", kazala je Subašić.

Dodala je da djeca s napunjenih 18 godina ne napuštaju dom te da u njemu ostaju sve dok se školuju.

"Ta odluka je od prije nekoliko godina, tako da svi oni koji izraze želju za doškolovavanjem, visokim obrazovanjem ili drugom srednjom školom, sve može i dobiti. Neko to sve uspješno završi, neko ne, ali svako ima šansu da izabere fakultet i usmjeri svoj život. Mi smo pokušali svima na odlasku i da pronađemo posao, stan, kako bi se uspješno osamostalili nakon izlaska iz doma, bilo je finih slučajeva i uspješnih, ali sve dalje je stvar njihovih kapaciteta", dodaje Subašić.

Na kraju je kazala da brojni štičenici nakon 18. godine odlaze u Evropsku uniju raditi, a bilo je kako kaže i onih koji su za državljanstvo druge zemlje učili i strane jezike te je tako jedan od štičenika diplomirao kineski jezik.

JU Dom-porodica Zenica i u narednom periodu bit će opredijeljena tome da budu adekvatna zamjenska porodica za svu djecu koju život dovede do njihovih vrata te da će njihov cilj i u budućnosti biti da budu velika porodica.