Imovinsko-pravni odnosi
31

Zenička škola ne može biti rekonstruirana iako je novac obezbijeđen

E. M.
Osnovna škola "Enver Čolaković" u mjestu Gnjusi kod Zenice od maja čeka svoju rekonstrukciju. Sredstva su osigurana, izdata su određena rješenja, ali sve je zaustavljeno zbog, kako gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović tvrdi, imovinsko-pravnih odnosa.

Nakon što je Vijeće roditelja škole gradonačelniku Zenice uputilo dopis vezano za rekonstrukciju ove škole, Kasumović ih je danas posjetio te kazao kako on ništa ne može uraditi s obzirom da se radi o imovinsko-pravnim odnosima koje mora riješiti Gradsko vijeće Zenice.

Vijeće roditelja i školski odbor nakon projektne i druge dokumentacije, ali i osiguranja sredstava u iznosu od 200.000 KM trenutno ne mogu ostvariti svoj cilj.

Služba za urbanizam Grada Zenice je izdala Rješenje o urbanističkoj saglasnosti u maju ove godine nakon čega je škola pristupila izradi glavnog projekta kojeg je dostavila Službi za urbanizam kako bi dobili i građevinsku dozvolu.

Međutim, nakon izdate urbanističke saglasnosti, javlja se problem s imovinsko-pravnim odnosima između škole kao pravnog subjekta i vlasnika zemljišta Općine Zenica.

Problem do danas nije riješen, a djeca će i ovu školsku godinu boraviti u školi koja zahtijeva obnovu. S tim u vezi javnosti se obratio i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić koji je kazao da je Kasumović u dvorištu škole napravio predizbornu predstavu kojom je uznemirio i nastavnike i učenike.

"Umjesto da osigura izdavanje građevinske dozvole, gradonačelnik Kasumović je danas u dvorištu PŠ “Enver Čolaković” u Gnjusima napravio još jednu u nizu svojih predizbornih predstava kojom je uznemirio nastavnike i učenike u školi. Strašno i za svaku osudu. Bez bilo kakve najave i dogovora sa menadžmentom škole, Kasumović je u svom stilu istresao sepet ubleha u dvorište škole u koje je do sada ušao dva puta – kada je radio predizborne kampanje. Lako možete vidjeti da je nakon usvajanja budžeta za 2020. godini odmah u februaru škola podnijela zahtjev za urbanističku dozvolu, u martu sam školu obavijestio o osiguranju novca u iznosu od 150.000 KM. Potom, u aprilu je ViK dao saglasnost, da bi u maju bila data urbanistička saglasnost za rekonstrukciju i dogradnju škole", govori Kozlić te dodaje:

"Od tada su krenule opstrukcije, jer u urbaničkoj dozvoli se nigdje kao uslov za građevinsku dozvolu ne navodi rješavanje bilo kakvih imovinsko-pravnih odnosa. Osim toga, nikada do predsjedavajuće Gradskog vijeća nije došao zahtjev za uvrštavanje tačke dnevnog reda u vezi ove škole. Kasumoviću, umjesto da se ugledate na Općinu Tešanj koja ulaže novac u izgradnju škola i fiskulturnih sala, Vi konstantno blokirate ulaganja u Zenicu sa nivoa Kantona. Sramotno i za svaku osudu. Sreća, nećete dugo."

Kozlić je priložio i dokumentaciju koju je škola do sada pribavila, a svi se nadaju da će imovinsko-pravni odnosi čim prije biti riješeni te da će u konačnici, oni najbitniji, učenici, dobiti siguran školski krov nad glavom i adekvatne prostorije za učenje.