Sastanak s Tužilaštvom
16

Zenička policija o predizbornim aktivnostima: Sve prijave o prijetnjama ćemo procesuirati

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut održao je sastanak s glavnom tužiteljicom Tužilaštva ZDK Vesnom Kaknjo na kojem je dogovorena efikasnost postupaka protiv osoba u predizbornim aktivnostima.

Na sastanku je razgovarano o postupanju policije i reagovanju na slučajeve upućivanja prijetnji i napada koji se u određenom segmentu mogu dovesti u vezu s predizbornim aktivnostima.

"Budući da je u više navrata putem određenih medija i javnih informacija naglašen stav da policijske strukture imaju obavezu da dokumentuju sve slučajeve prijetnji i dugih nezakonitih ponašanja koje se mogu dovesti u vezu sa ovom problematikom, komesar Šut je inicirao predmetni sastanak kako bi se zauzeli stavovi i donijeli određeni zaključci sa ciljem unapređenja saradnje i povećanja efikasnosti u zajedničkom postupanju u okvirima utvrđenih nadležnosti", poručili su iz MUP-a ZDK.

Dodali su da će u narednom periodu akcenat biti na efikasnoj saradnji u dokumentovanju i procesuiranju svih prekršaja i krivičnih djela koja se mogu dovesti u vezu s razmatranom temom.

Također, Uprava MUP-a ZDK je pozvala sve građane kantona da prijavljuju sve vrste prijetnji, ugrožavanja i fizičkih napada, kako bi policija mogla adekvatno reagovati u okviru svojih nadležnosti, slučajeve zadokumentovati, a izvršioce procesuirati.

"Uprava policije MUP-a ZDK u kontekstu navedenog, uvjerava javnost da policija raspolaže resursima i odlučnošću da rješava sve slučajeve prijetnji i zastrašivanja, nepristrasno i uz poštivanje standarda profesionalnog integriteta. Apelujemo na sve političke subjekte da javno, putem medija ili u svim drugim vidovima društevene komunikacije sa građanima, pozivaju na zakonito ponašanje i dostojanstvenu kampanju", zaključili su iz Uprave policije MUP-a ZDK.