Dugogodišnji problem
1

Zenicatrans otkazao proteste, agonija bez licence produžena za još mjesec dana

Piše: E. M.
Agonija Zenicatransa bez konkretnog rješenja vezano za dobijanje licence za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika produžena je za još mjesec dana, zaključak je danas održanog sastanka predstavnika Sindikata Zenicatransa i nadležnog ministarstva Zeničko-dobojskog kantona.

Vozači Zenicatransa danas su trebali održati proteste ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a kako bi spriječili dolazak autobusa pred zgradu Vlade ZDK, pripadnici zeničke policije zabranili su vožnju autobusa zeničkim bulevarom koji prolazi pored zgrade vlade.

Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Fahrudin Brkić danas je održao sastanak s predstavnicima Sindikata Zenicatransa, na kojem je dogovoreno da će predstavnici Vlade ZDK uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi riješili problematiku koja postoji duži niz godina.

"Mi smo do sada održali nekoliko sastanaka o ovoj problematici koja se vuče od ranije. Mi za izdavanje licence imamo određene zakonske uvjete koje moramo ispoštovati. Licenca Zenicatransa je istekla 17. maja 2016. godine, oni su uložili žalbu, ali mi od tada nismo izdavali novu licencu za obavljanje djelatnosti. Federalno ministarstvo je prije nešto više od mjesec dana odbilo njihov zahtjev i sada je potrebno napraviti protokol o plaćanju na rate, a neko za to treba dati garancije", kazao je Brkić.

Dodao je kako bi to trebao uraditi Grad Zenica kao 87-postotni vlasnik Zenicatransa, nakon čega bi porezni ured dostavio potvrdu o reprogramu, a ministarstvo bi u što skorijem roku izdalo novu licencu.

Fahrudin Brkić (Foto: E. M./Klix.ba)
Fahrudin Brkić (Foto: E. M./Klix.ba)

Kantonalna inspekcija je do 24. maja prolongirala provedbu Rješenja kojim se zabranjuje rad Zenicatransu.

"Sindikat traži vremena do Nove godine kako bi otklonio probleme, a sada je pitanje ko im to može odobriti. Mi imamo sužen prostor, naši Zakoni su definisani, a oni trebaju ispuniti svoje obaveze", dodao je Brkić.

Sav rad Zenicatransa od 17. maja 2016. godine do danas smatra se nelegalnim, odnosno, radom nacrno, a Brkić je dodao kako je inspekcija bila dosta tolerantna dozvolivši im rad posljednje dvije godine.

"Ovaj problem nije nerješiv, nova uprava Zenicatransa ide uzlaznim stopama, ali i interes preduzeća za građane je nemjerljiv i mi cijenimo njihov značaj. Jutros smo dobili dokument kako je Vlada KS riješila problem GRAS-a, a dugovanja Zenicatransa su dosta manja i mislim da bi ovaj model mogao kod nas izaći na 'zelenu granu'", pojasnio je ministar Brkić.

Predstavnik Sindikata Zenicatransa Edin Tikveša je pojasnio kako su održali i sastanak s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem te da je on na njihovoj strani, ali da su dobili veoma malo roka za rješenje problema.

Međutim, ukoliko se do 24. maja ne riješi njihov problem, iz Sindikata Zenicatransa su najavili da će izaći na proteste i tražiti pomoć nadležnih.