Zbog dugovanja
17

Zenicatrans bez licence, upitan prijevoz učenika do škola na području Zenice

Piše: E. M.
Autobuska stanica Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Autobuska stanica Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Javni prijevoz putnika Zenicatrans trenutno ne posjeduje licencu za obavljanje navedene javne službe, a nadležno ministarstvo krajem prošle godine odbilo je zahtjev za produženje zbog duga prema državi sa glavnicom od oko 4 miliona KM.

S obzirom da je Zenicatrans dugo godina vršila prijevoz učenika na području Općine Zenica, aktuelni problemi oko neposjedovanja licence stvorili su probleme i oko mogućeg početka školske godine.

U razgovoru za Klix.ba ministar za saobraćaj i komunikacije Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Brkić je izjavio kako je licenca Zenicatransu istekla u maju 2016. godine, a da je zahtjev za produženjem odbijen u decembru.

"Mi smo sedam mjeseci čekali da upotpune zahtjev jer nisu imali dokaz da su izmirili poreske obaveze. U decembru smo ga odbili, nakon čega su oni uložili žalbu Federalnom ministarstvu i ona do danas nije riješena. Licenca je dozvola za rad i bez toga se ne može raditi, a sve ostalo je rad na crno", pojasnio je Brkić za Klix.ba.

Školska godina bi trebala početi početkom naredne sedmice, a iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u izjavi za medije su istakli kako će školska godina za učenike koje koriste usluge javnog prijevoza biti prolongirana do izbora novog prijevoznika.

“Ministarstvo obrazovanja bi trebalo izabrati narednog ko je ispunio sve uslove i ko je najbolji ponuđač, a Zenicatrans ne mogu izabrati jer nemaju dozvolu”, zaključio je Brkić.

Saopćenjem za javnost danas su se obratili i iz Zenicatransa pojašnjavajući da su podnijeli žalbe na odluke, te da očekuju odgovore za licencu i reprogram duga kojeg imaju prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine. 

Dodali su da su jedan od najvažnijih sistema funkcionisanja Grada Zenice te da je njihov cilj zadovoljiti korisnike i pružiti im najbolju uslugu.