Sreću pronašla u Kentuckyju
0

Zeničanka postala dispečer u policijskoj stanici

Sarajevo-x.com
Sanja na radnom mjestu
Sanja na radnom mjestu
Dvadesetdevetogodišnja Sanja Dudarić jedina je Bosanka i Hercegovka zaposlena u policijskoj stanici Bowling Greena, trećeg najvećeg grada u Kentackyju. Sanja je dobila posao početkom ovog mjeseca nakon dugog procesa dobijanja posla, piše Bowling Green Daily News.

Sanjin uspjeh došao je nakon teškog životnog puta koji je iz Zenice doveo do dalekog Kentuckyja. Sanja je u Bowling Green došla sa majkom Vesnom 1997. godine u nadi da će pronaći bolju budućnost nakon što je napustila rodni grad.

"U Zenici nije bilo mnogo pucnjave, ali svi dovodi hrane, struje i vode su bili blokirani", rekla je Sanja.

Ona je dodala da nije imala izbora i da je to bila odluka njene majke koja je radila najbolje za njih dvije u tim trenucima.

Samo nekoliko mjeseci prije dolaska u Bowling Green obje su doživjele tešku porodičnu tragediju nakon što je njihov sin i brat poginuo u saobraćajnoj nesreći. Nakon toga su joj se roditelji razveli pa je morala odlučiti o svojoj budućnosti.

"Došli smo u Bowling Green pod velikim stresom, ali smo uspjeli pronaći svoj put u takvim okolnostima", rekla je Sanja. Ona i majka stigle su u Bowling Green gdje je živio njihov ujak.

Sanja je se morala suočiti sa izazovima i brzo naučiti engleski jezik.

"Neko je morao naučiti novi jezik. Moja majka se oslanjala na mene za sve što joj je bilo potrebno", rekla je Sanja, koja se usdala za Viktora Dudarića, mladića kojeg je znala još iz Zenice.

Sanja je diplomirala na Mid-Continent University u Mayfieldu 2009. godine.

Njena majka tvrdi da je uvijek ostvarivala ono što je zacrtala, dodavši da je bilo perioda kada je tokom dana pohađala nastavu, a navečer je radila u bolnici.

"Veoma je odgovorna. Svako ko je upozna za nju ima samo riječi pohvale", rekla je Sanjina majka.

Sanja je radila u policiji prije nego što je zaposlena kao dispečerka. Iako je već radila u policiji, morala se takmičiti sa drugim kandidatima.

Sanja trenutno pohađa obuku za dispečera, nakon čega mora proći još jedan dio obuke.

"Trenutno sa fokusirana na korištenje opreme. To je previše informacija i predstavlja mi veliki izazov", rekla je Sanja.