BiH
43

Zeničanin Fikret Avdić sam finansira gradnju džamije, danas postavljeni temelji

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Fikret Avdić je zenički privatnik i poduzetnik koji je odlučio sam finansirati izgradnju džamije, za džemat Nova Zenica, koja će ostati kao vakufnina za njegovu porodicu.

"Ideja je data od samog Allaha dž. š., koji mi je podario takvo srce i takvu misiju na ovome svijetu, sa kojom sam zaista i više nego sretan", kazao je Avdić.

Gradnja džamije počela je danas postavljanjem kamena temeljca, a završetak radova se očekuje za šest do osam mjeseci.

Džamija će biti veličine 350 m2, a u sklopu njenog kompleksa bit će izgrađena i učionica za poduku vjeronauci, postorija za odmor, divanhana i drugi prateći objekti.

Avdić je istakao da izgradnja džamije zadovoljava sve zakonske i građanske propise te se zahvalio građanima i Općini Zenica, koja mu je dala punu podršku u realizaciji njegove ideje, koja postoji više od 30 godina.

"Samo dragi Allah zna šta je prevagnulo prije 30 godina da se odlučim na izgradnju džamije i ta njegova milost, koju je meni pružio, da budem misionar tog djela", zaključio je Fikret.

Današnjem postavljanju kamena temeljca prisustvovali su brojni građani Zenice i imami Medžlisa Islamske zajednice u Zenici na čelu sa zeničkim muftijom Ejubom ef. Dautovićem, koji je nakon postavljanja kamena temeljca uputio dovu za porodicu Avdić.