Molitva i druženje
39

Zeničani zapalili badnjak i najavili dolazak Božića uz poruke mira i ljubavi

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici večeras je služena liturgija, a nakon nje, vjernici su u dvorištu crkve zapalili i veliki badnjak.

Paljenje badnjaka predstavlja najavu dolaska najvećeg praznika Božića kojeg će pravoslavni vjernici obilježavati sutra nakon svete liturgije. I ove godine više stotina vjernika pravoslavne vjeroispovijesti pomililo se za svoje najmilije u noći uoči Božića, a nakon paljenja badnjaka upriličeno je druženje u dvorištu crkve uz kuhano vino.

Protojerej Marko Maleš je kazao da dolazak Božića se najavljuje pjesmom pastira: "Slava na visini Bogu, na zemlji mir, a među ljudima dobra volja".

"Više od dvije hiljade godina hrišćani ponavljaju i pjevaju tu pjesmu širom hramova i domova i najavljuju dolazak radosnog praznika, rođenja Isusa Hrista. Zaista, kada se zadubimo u srž ove poruke, to je ustvari i najbitniji segment danas među nama - bili hrišćani ili ne. Ništa više i bolje od poruke mira i dobre volje među ljudima ne možemo ni poželjeti jedni drugima, jer je to ono i jedino u čemu oskudijevamo danas", poručio je Maleš.

Naglasio je da su mir i ljubav među ljudima potrebniji više nego ikada te je svim ljudima čestitao sretnu i Bogom blagoslovljenu 2023. godinu, a pravoslavnim Hrišćanima je zaželio sretan praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista uz poruku: "Mir Božiji, Hristos se rodi".