Budnica u pet sati ujutro
1

Zeničani za 1. maj okupirali Smetove

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Prvomajskom budnicom duvačkog orkestra KUD "Željezara", koja je počela u pet sati ujutro, obilježen je početak Praznika rada u Zenici. Ulice su bile puste, a okolna zenička izletišta postala su odredišta građana Zenice gdje se tražilo mjesto više.

Najviše građana odlučilo se da 1. maj provede na izletištu Smetovi, gdje smo u razgovoru s njima saznali da su došli noć prije kako bi "rezervisali" dobru hladovinu s tim da je temperatura prelazila 25 stepeni Celzija.

Miris specijaliteta roštilja, specijaliteti sačeva kao i pjesme dobrih muzičara širili su se Smetovima, a građanima ekonomska situacija nije predstavljala problem da se dobro zabave. Policijski službenici su patrolirali ovim izletištem cijeli dan, te nisu zabilježeni veći incidenti.

Neki ugostiteljski objekti imali su skraćeno vrijeme rada, dok su samoposluge radile samo jednu smjenu. Iz biltena MUP-a ZDK, javni red i mir je narušen u 25 slučajeva gdje je sedam lica zadobilo lakše tjelesne povrede, a u navedenim slučajevima intervenisali su policijski službenici i protiv počinilaca preduzeli Zakonom predviđene mjere i radnje.

Na području kantona zabilježeno je 17 saobraćajnih nezgoda, u četiri saobraćajne nezgode, četiri lica su zadobila lakše tjelesne povrede. Požari i eksplozije nigdje nisu zabilježene pa sa ovom statistikom možemo reći da je 1. maj u ZDK prošao bez većih problema.