Lijepa inicijativa
23

Zeničani traže da se Smetovi proglase zaštićenom zonom

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Forum građana Zenice u saradnji sa još 17 udruženja i klubova, pod sloganom "Ujedinjena Zenica za Smetove", ponovno je podnio zahtjev da se na dnevni red Gradskog vijeća Zenice stavi pitanje korištenja i budućnost Sportsko-rekreacione zone Smetovi.

"Od decembra prošle godine borimo se da gradske vlasti učine nešto za Smetove. Mi smatramo da prvi potez mora povući Vijeće Grada Zenice i na svojoj sjednici donijeti određene odluke", poručuju iz Foruma građana.

Regulacioni plan "Rekreaciono–sportski centar Smetovi – Zenica" urađen je još davne 1984.godine, prema kojem su na području Smetova trebali biti izgrađeni brojni sadržaji, ali vrlo malo je od toga urađeno. Prema Strategiji razvoja Općine Zenica za 2012.-2013. godinu predviđena je bila izrada "Plan upravljanja rekreacionim područjem Smetovi" i to još nije urađeno.

"Ujedinjena Zenica za Smetove" predlaže da Grad Zenica i njegove nadležne službe poduzmu mjere da se spriječi dalja devastacija prostora i sječa šume na Smetovima, a da nadležne gradske službe završe gruntovni upis parcela - zemljišta, koje su još prije 30 godina otkupili tadašnji SIZ stanovanja i Općina Zenica.

Shodno "Strategiji razvoja Zenice" treba pristupiti izradi plana upravljanja rekreacionim područjem Smetovi, i da se donese odluka da gradskom imovinom i objektima na Smetovima upravlja i održava "J.P. za održavanje sportskih terena", navode iz udruženja.

Smatraju da se nakon usvajanja Prostornog plana grada Zenice u saradnji sa Kantonom dogovori da se Smetovi proglase zaštićenom zonom, kako je to predviđeno ranijim planom, i pristupiti izradi novog regulacionog plana Smetova. Nakon toga moguće je raditi na pripremama projekata kako bi se moglo aplicirati za dobijanje sredstva evropskih fondova.