Popusti nezaobilazni
120

Zeničani sve više kupuju pred Bajram, frizerima pune ruke posla, a poklanja se i nakit

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Muslimani širom Bosne i Hercegovine sutra će dočekati Kurban-bajram, jedan od najvažnijih blagdana, a ekipa portala Klix.ba danas je obišla frizere, kuhare i zlatare kako bi saznali kako se Zeničani uljepšavaju, da li kupuju tradicionalnu hranu i kolače te šta najviše poklanjaju.

Neke od preporuka muslimanima tokom blagdana Bajrama svakako je uređivanje, oblačenje najljepše odječe, bajramski ručak s porodicom i prijateljima, a posebna čar je darivanje i udjeljivanje drugima od sebe. Tokom Kurban-bajrama muslimani jedni drugima udjeljuju i kurbansko meso, ali neizostavni su i drugi pokloni. Vlasnik Zlatar Ag-shop trgovine u Zenici Kenan Jašarević u izjavi za naš portal je kazao kako je poklanjanje svakog Bajrma nezaobilazno.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Svake godine se trudimo što manje opteretiti novčanike naših sugrađana tako da su, ne samo za Bajram, već i druge praznike aktuelni popusti od 10 do 20 posto. Zeničani uglavnom darivaju satove s posvetama, nakit kao što su ogrlice i naušnice. Bez obzira na ekonomsku situaciju u našoj zemlji, ipak sreća zbog poklona i danas za mnoge predstavlja veliku vrijednost", kazao je Jašarević.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

S obzirom na nesnosne temperature brojni Zeničani odlučili su svoju bajramsku trpezu obogatiti tradicionalnim jelima kupljenim u zeničkim restoranima. Supe, pite, kolači te druga jela u Nacionalnom restoranu "Salčinović" naručuju se danima prije praznika.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Već sada mogu reći da tradicionalno u danima prije Bajrama imamo velike narudžbe hrane. Uglavnom se naručuju od slanih jela bamija, teleće pečenje, zeljanica i burek, a od slatkih baklava, hurmašica i kadaif", kazao je voditelj kuhinje Nasir Salčinović.

Dodao je da je intenzitet narudžbi ove godine puno veći nego je to bilo prethodnih godina.

"Ne znam da li je to što mladi već sada rade vani pa po povratku u BiH žele olakšati svojim roditeljima sa spremanjem bajramske hrane ili jednostavno zbog visokih temperatura ne žele kuhati. Čak imamo i ljude koji dođu u restoran s porodicom i tu imaju bajramski ručak jer ne žele da iko priprema i ima tu obavezu već žele da uživaju u prazniku", dodao je naš sagovornik.

Kao i svugdje i kod "Salčinovića" postoje bajramski popusti, a iako nerado govori o tome, priznao nam je da i stalni posjetioci koji su u potrebi ne ostaju bez bajramskog ručka prilikom dolaska u restoran.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Osim što frizeri imaju pune ruke posla zbog dolaska bh. građana iz dijaspore, posebnim intenzitetom, pa i po minimalno 12 sati dnevno, samovoljno, rade kako bi svako bio lijep za Bajram.

"Ljudi se sređuju, dotjeruju, a osim odijela, svako misli i na svoju bradu i frizuru. Intenzitet posla je povećan u proteklih sedam do deset dana, kada su počele pristizat narudžbe za termine. Mi frizeri se dobro nosimo s tim, bolje se pripremimo i godinama se nosimo s tim. Dva ili tri dana pred Bajram uglavnom rad počinjemo ranije i završavamo kasnije od planiranog jer zaista želimo da svi budu lijepi za praznik", kazao je barber frizerskog salona "Urban" Ahmed Heco.

Na kraju je istakao da Zeničani nisu toliko zahtjevni te da uglavnom traže primjerenu bajramsku frizuru koja će biti usklađena s bajramskim odijelom.

U Zenici će u sklopu obilježavanja Kurban-bajrama biti upriličeni brojni sadržaji. Prvog dana Bajrama planiran je prijem kojeg će upriličiti muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević, dok je drugog dana planiran bajramski koncert na glavnom trgu, a Zeničane će zabavljati Armin Muzaferija sa gostima.