Video iz zraka
261

Zeničani šetali za Srebrenicu: Da se nikad i nikome ne ponovi genocid

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Više stotina Zeničana danas je prošetalo ulicama Zenice u čast žrtava genocida u Srebrenici.

U tišini, laganin koracima više stotina Zeničana je s Trga Alije Izetbegović danas šetalo u znak sjećanja na žrtve genocida. Ulicom Talića brdo došli su do keužnog toka gdje se nalazi Cvijet Srebrenice, a šetnju su potom nastavili Glavnom gradskom magistralom do Titove ulice odakle su ponovo došli do Trga Alije Izetbegovića.

Zenički imam proučio je srebreničku dovu za duše nevino ubijenih u genocidu te su se učesnici potom pomjerili do spomen-obilježja Kameni spavač gdje su odali počast poginulim borcima i položili cvijeće.

Prva šetnja za Srebrenicu na ulicama Zenice održana je prije sedam godina u organizaciji Asocijacije mladih SDA koji su ovu tradiciju nastavili godinama sve do danas.

Zerina Krehmić-Softić, predsjednica Asocijacije mladih SDA Zenica je kazala da je svake godine sve veći broj učesnika.

"Na ovaj način čuvamo sjećanje na Srebrenicu i poručujemo da ih Zenica neće zaboraviti. Važno je čuvati ovo sjećanje kako bi se mlađim generacijama ispričala istina, šta se zaista dogodilo u Srebrenici i kako bi se prikazala jasna slika događaja 1995. godine. Tu smo da izrazimo bol i tugu koju osjećamo svakog dana a ne samo ovog 11. jula", izjavila je Krehmić-Softić.

Tačno u 12 sati aktivirane su i gradske sirene.