{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeničani prijavljuju "što treba i što ne treba" nakon zemljotresa

1.8.2012. u 10:57
71
37
Zeničani prijavljuju "što treba i što ne treba" nakon zemljotresa
71
Zeničani prijavljuju "što treba i što ne treba" nakon zemljotresa
Najviše štete na dimnjacima, krovovima i zidovima (Foto: Klix.ba)
Štab Civilne zaštite u Zenici u proteklih nekoliko dana primio je 80 zahtjeva građana za snimanje štete nastale nakon zemljotresa koji posljednjih nekoliko dana pogađaju Zenicu i njenu okolicu.
Kako tvrdi naš sagovornik Enes Zec, načelnik štaba Civilne zaštite u Općini Zenica, Kantonalna uprava CZ uputila je građane da se jave općinskoj civilnoj zaštiti koja će izaći na teren i snimiti štete.

"Imamo blizu 80 zahtjeva. Građani su očito pogrešno shvatili neke stvari oko poziva Kantonalne Uprave civilne zaštite. Zahtjev je podnio onaj ko treba i ko ne treba. Jutros sam poslao inspekciju da poduzme mjere u skladu sa zakonom i Odlukom o komunalnom redu protiv upravitelja zgrada koji nisu uradili dimnjake ili oluke na takvim zgradama. To je njihova obaveza", kaže Zec te dodaje kako je najveća šteta upravo nastala na olucima i fasadama.

"Upravitelji su odgovorni i trebaju sanirati te štete. Koliko će novčano koštati sanacija štete nastale nakon zemljotresa u ovom trenutku ne mogu govoriti", kaže Zec.

Osim štete na stambenim zgradama, zemljotresi su oštetili i crkvu Svetog Ilije i župnu kuću uz crkvu.

"Danas će se snimiti šteta na crkvi Sv. Ilije. Tu ima štete, lukovi, zidovi i plafoni su ispucali", kaže Zec.

U narednim danima tamošnja Komisija za procjenu šteta će objaviti tačan broj, vrstu šteta te novčani izos koji će biti potreban da se saniraju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: